Nu ruller rejseholdet
Sundhedsstyrelsens demensrejsehold er spændt ventet blandt de kommuner, der får besøg i 2016. Pointen er at gøre medarbejdere på plejehjem mere selvhjulpne.
De fire konsulenter i demensrejseholdet har forskellige fagligheder. Det er to sygeplejersker, en ergoterapeut og en psykolog. Og undervisningen på plejehjemmene tager udgangspunkt i personalets virkelighed, og de udfordringer, de står med til daglig. Medarbejderne får viden om demens, pædagogik og psykologi, og de får konkrete redskaber til at arbejde med problemstillinger og reflektere fagligt.
”Pointen er at gøre medarbejderne skarpere på selv at løse problemstillingerne. Det hjælper ikke, at vi kommer ind som konsulenter og løser problemerne for dem, fordi så står de jo i samme situation, når vi trækker os ud som konsulenter igen,” siger psykolog Iben Ljungmann.
Det er ekstremt komplekst at arbejde med demens, understreger sygeplejerske Malene Kjær Lassen.
”Alle de frontmedarbejdere, som arbejder på plejehjemmene, gør et kæmpe stykke arbejde hver dag. Jeg har dyb beundring for dem, og synes, de mangler noget anerkendelse. Det kan vi også komme ud og give dem. Vi kan give dem nogle klap på skulderen. Fordi vi har også meget fokus på alt det gode, de gør,” fortæller hun.
En ny metode
Man har tidligere haft mange kurser til frontpersonale og ledere, men det har ikke rykket helt, som man havde håbet på i forhold til at højne fagligheden, fortæller Iben Ljungmann.
Den metode demensrejseholdet afprøver – aktionslæring - går ud på, hvordan man i højere grad kan koble sig på praksis.
”Det er en ny måde at gøre tingene på indenfor feltet, og forhåbentlig kan det være springbræt til en helt ny praksisform og en helt ny metode,” siger Iben Ljungmann.
Temadage og læringsgrupper
De første to indsatskommuner er Svendborg og Thisted.
Der har netop været opstartsmøder på de plejehjem, som deltager i projektet. Og forud venter bl.a. en række temadage med forskellige emner.
”Og indimellem de temadage har vi læringsgrupper, hvor vi kan træne de forskellige metoder og processer,” fortæller Malene Kjær Lassen.
Forløbene i Svendborg og Thisted varer frem til sommerferien, hvorefter demensrejseholdet ruller videre ud i landet.
Artiklen er bragt 18. marts i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.