Frivilligt arbejde afløser arbejdslivet
Selvom mange frivillige, der hjælper ældre borgere, selv er oppe i alderen, er unge også frivillige på ældreområdet i Aaarhus Kommune. Det viser ny undersøgelse.
De frivillige vil primært gøre en forskel og samtidig selv have mulighed for at indgå i et fællesskab, viser undersøgelsen.
Da 63-årige Kirsten Juul stoppede som teknisk assistent blev hun frivillig i cafeen Årstidens Spisehus på Lokalcenter Søholm:
"Jeg har, ligesom mange andre frivillige, altid været aktiv i mange sammenhænge. Jeg nyder at aflevere en tallerken mad til et venligt ældre ægtepar, som returnerer med glæde og smil. Det gør mig glad at glæde andre. Det vigtige som frivillig er, at man laver et stykke arbejde, som matcher ens ønsker, for der er en hårfin grænse i forhold til risikoen for at overtage fastansattes arbejde," siger Kirsten Juul.
Aarhusianerne deltager f.eeks. i beboer-pårørenderåd, er besøgsven, frivillig i en café, motionsinstruktør, underholder med musik, hjælper med arrangementer eller cykler en tur med de ældre i rickshaw.
"Jeg kan aldrig rose de frivillige nok. Selvom der er mange seniorer i blandt, er der også mange yngre mennesker, som deltager og får glæde af at være frivillig. De frivillige gør en stor forskel for en masse medborgere. Når de frivillige samtidig også, som vi godt ved, selv får skabt sig et netværk og modvirker ensomhed, så giver det så meget mening," siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.
"De frivillige sætter meget pris på samarbejdet med medarbejdere og ledelse. Det er vigtigt, at vi er tydelige omkring afgrænsningen, for selvfølgelig er der opgaver, som frivillige hverken må eller skal varetage," siger Jette Skive.
Der er knapt 3.000 frivillige i Sundhed og Omsorg. Godt 1.400 af de frivillige er blevet spurgt og 70 procent har svaret på spørgeskemaundersøgelsen, som Sundhed og Omsorg har gennemført. Næste undersøgelse forventes i 2018.