23948sdkhjf

Fra kolde maskiner til varme hænder

Carsten skifter spor som 57-årig: Går fra et liv som maskingeniør til en uddannelse som sosu-assistent. Og nu er der nogen, der siger tak ...
57-årige Carsten Wagner er uddannet maskiningeniør. I 26 år har han arbejdet med teknik, algoritmer og firkantede løsninger. Han har i årtier brugt sine hænder til vanskelige konstruktioner og sit hoved til svære beregninger.

Nu skal hænderne være varme. Det skal handle om mennesker. Carsten er nemlig i færd med at uddanne sig til SOSU-assistent.
Et skifte, der objektivt kan virke voldsomt. Men for Carsten faldt det helt naturligt.

”Jeg arbejdede som ufaglært på plejehjem, da jeg var i færd med at uddanne mig til maskiningeniør. Det var i midt 80’erne. Men så mistede jeg mit arbejde for nogle år siden som følge af alvorlig sygdom. Da jeg var klar til arbejdsmarkedet igen, var det svært at finde arbejde,” fortæller Carsten Wagner.

Der er behov for mig
Magasinet Pleje besøger ham på praktikpladsen på Bakkegården, et plejehjem i Odsherred.
”Jo, det er et stort skifte fra at beskæftige sig med maskiner og nu med mennesker. Men jeg vidste, hvad jeg gik ind til. Og jeg ønskede at vende tilbage. Jeg har en følelse af, at det vigtigt, hvad jeg gør. At der er behov for mig,” siger Carsten Wagner.

Og behov er der. Mens Magasinet Pleje besøger Bakkely ringer Carstens telefon flere gange. Vikarbureauerne tørster efter arbejdskraft, og der er rift om en mand, der gerne vil arbejde lidt ekstra.
”Lige nu må jeg forklare, at jeg er i praktik og dermed ikke fleksibel i hverdagene. Men i weekenderne stiller jeg mig til rådighed. Og jeg kan stort set få den mængde arbejde, jeg vil have”.

Carsten vil til Japan
De studerende på landets sosu-skoler har mulighed for at tage femte og sidste praktik i udlandet. Som regel vælges plejehjem i lande som sosu-uddannelserne har faste aftaler med. Men Carsten Wagner... han vil til Japan.
”Jeg har været der tidligere som ingeniør og er igang med at lære japansk. Jeg skal selv planlægge hele turen, så jeg er ikke 100 pct. sikker på i hvilken by, det bliver. Men det bliver spændende.”
Under sin uddannelse på SOSU Sjælland har Carsten været i praktik fire forskellige steder:
Roskilde Sygehus
Hjemmeplejen i Vig
Plejehjemmet Præstevænget, Nykøbing Sjælland
Plejehjemmet Bakkegården, afsnit Bakkely, Hørve, Odsherred

Netop jobmulighederne ser Carsten som en stor gulerod i sit valg af uddannelse.
”Det var vigtigt for mig også at tage assistentuddannelsen efter hjælperuddannelsen for at flere døre åbner sig,” siger han.
Hvad gav det dig at starte forfra i dit arbejdsliv?
”Det gav mig ro. Nu ved jeg, hvad jeg skal bruge resten af mit arbejdsliv på. Det er et kæmpe ansvar at arbejde med mennesker og jobbet giver mig nogle helt nye dimensioner. Jeg har fået nogle nye rettigheder og nye pligter. Og en nyopdaget forkærlighed for naturfag,” siger Carsten Wagner.

Forandringer siden 80’erne
Der er sket mange forandringer i plejesektoren siden Carsten sidst var aktiv i 80’erne. Det mærker han tydeligt.
”Den største forandring er mængden af hjælpemidler og velfærdsteknologi. Loftlifte i alle boliger. Store badeværelser. Elektriske plejesenge. Arbejdsmiljøet er meget bedre end de var dengang. Medicineringen er knap så heftig. Og madvanerne er væsentligt bedre. Vi laver mad fra bunden her på plejehjemmet. Det er sundt, indbydende. Og de ældre er ofte med til at lave maden,” siger han.

Netop hjælpemidler kan meget vel blive fremtiden for Carsten Wagner. Han vil gerne kombinere sin ingeniør-uddannelse med sin sosu-uddannelse.
”Der vil altid være en ingeniør gemt i mig. Og jeg er sikker på, at der er en virksomhed derude, der kan bruge en maskiningeniør, der kender pleje-sektoren indefra.

Fysikken er en stor styrke
Carsten Wagner skilte sig ikke kun ud ved at have et ulige personnummer, da han startede på SOSU Sjælland i 2015. Han var også én af få seniorer, der havde søgt ind på uddannelsen.
Men det var en positiv måde at skille sig ud på, siger Carsten Wagner.
”Vi var en lille håndfuld af seniorer, som de øvrige og meget unge elever kunne læne sig lidt op ad. Vi havde studieerfaring og mødedisciplin. Og vi vidste, hvad det ville sige at komme ud i virkeligheden. Det er i praktikken, at fårene skilles fra bukkene i denne branche,” siger Carsten Wagner.
Hvad betyder det, at du er mand i sosu-faget?
”En fordel er min styrke. Jeg kan løfte mere, støtte mere end mine kvindelige kolleger,” siger Carsten Wagner, der dagligt arbejder på afsnittet Bakkely, hvor beboerne mentalt og fysisk er meget mere udfordrede end på et almindeligt plejehjem.
”Min stemme er dybere, og jeg oplever, at det kan få nogle borgere til at falde til ro,” siger Carsten Wagner.
Er der ulemper ved at være mand?
”Nogle kvinder vil ikke plejes intimt af en mand. Og det må man respektere”.
Har du fået reaktioner fra din familie og venner på det ret utraditionelle skifte - specielt for en mand?
”Alle har bakket op. Alle. Jeg har ikke hørt en eneste negativ kommentar om mit valg. Mine venner, min familie og min kone kan se, at jeg er glad og tilfreds. Min hverdag er fuld af taknemmelige, glade mennesker. Jeg gør en forskel. Nu er der nogen, der siger tak. Dette er mit valg og mit liv. Og som jeg plejer at sige: Så kan jeg noget, de ikke kan... Og jeg har tilføjet et aspekt, der manglede i den tekniske verden: Menneskene.


Artiklen er bragt 18. marts i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079