Naturen rykker ind på plejehjemmene
21 plejehjem i Aarhus har været med i Plant Liv-projektets første etape. Fuglehuse, sansebænke, frugttræer og bærbuske er blevet en naturlig del af hverdagen.
"Haver ved plejehjem kan godt virke lidt institutionsagtige, og mange beboere foretrækker nok en have, hvor de selv har været med til at bestemme, hvilke planter der skal være, og hvor havebænken skal stå. Måske drømmer man om en udsigt til høns eller får. Måske er en bålplads, hvor man kan hygge sig med sine pårørende eller de andre beboere, det største ønske. Med Projekt Plant Liv får beboerne mulighed for at vælge lige netop det, de holder allermest af, og det synes jeg er fantastisk," siger rådmand Jette Skive, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.
Krokustæppe og blomsterkummer
Da beboerne på Engsøgård Plejecenter fik mulighed for at få et grønnere og mere frodigt hjem, ønskede de sig bl.a. et blomstrende krokustæppe og en bænk med indbyggede blomsterkummer, tæt på havens træer og buske. Når Engsøgård i morgen holder indvielse af det nye uderum, kan beboere og gæster glæde sig over en have med sansebænke, duftende syrener og blåbærbuske. Men det er ikke kun udendørs, der er sket forandringer. Indenfor skal middelhavsplanter, træstubbe og årstidsbilleder fra lokalområdet også være med til at give beboerne en oplevelse af at være lidt tættere på naturen.
"Forskning viser, at naturen styrker menneskers sundhed, trivsel og livskvalitet, og det gælder både fysisk, psykisk og socialt. Med Plant Liv giver vi beboerne mulighed for at nyde plante- og dyrelivet mest muligt," siger Mette Schmidt-Laugesen, der er oplevelsesmedarbejder og projektleder bag Plant Liv.
21 plejehjem har været med i Plant Liv-projektets første etape. Flere af dem har allerede indviet de nye faciliteter og er klar til at gå et forår i møde, hvor de kan få mere glæde af naturen. Det gælder blandt andet i Tranbjerg, Kolt og Mårslet, hvor fuglehuse, sansebænke, frugttræer og bærbuske er blevet en naturlig del af hverdagen.