Mænd vil også gerne drage omsorg
Et stigende antal mænd vil være social- og sundhedshjælpere eller -assistenter i Horsens Kommune.
Det skorter ellers på mænd i den danske plejesektor. Både i sygeplejefaget og i social- og sundhedsfagene er der klart et overtal af kvindelige medarbejdere. Som Magasinet Pleje fortalte i november meldte flere sosu-skoler om en mindre tilgang af studerende med ulige cpr-nummer.
Selvom det mandlige segment ikke ligefrem vælter indover dørtærsklen til uddannelserne i plejefag, så sker der alligevel stadig en bemærkelsesværdig fremgang i sektoren.
Det viser tal fra bl.a. Horsens Kommune, som i perioden 2001-2009 ansatte 10 mandlige social- og sundhedshjælperelever. I perioden 2010-2015 steg antallet til 45 mandlige elever, svarende til 6,7 pct. af den samlede elevskare.
”Vi oplever, at et stigende antal mænd søger ind til plejen, og de træffer et bevidst valg om at gøre det. Uddannelsen er håndgribelig og tydelig, og den giver mening for dem,” siger uddannelseskonsulent Hanne Christensen, Horsens Kommune.
Hun tilføjer, at en del af mændene har taget andre uddannelser, inden de vælger Social- og Sundhedsskolen.
Skiftede spor
Det gælder også de mandlige social- og sundhedshjælpere, som er ansat på Plejecenter Nørrevang ved Horsens.
38-årige Kristian Eriksen var folkeskolelærer, inden han skippede skoleverdenen til fordel for plejen af ældre mennesker.
”Jeg hang på en eller anden måde fast i jobbet som lærer, men det var først, da jeg oplevede min mors sygdomsforløb på et plejehjem, at jeg kom helt tæt på den verden og besluttede mig for at blive en del af den. Det giver mening for mig at være noget for nogen – at give nærhed og omsorg - og det ønske får jeg til fulde opfyldt her,” siger han.
Også den 44-årige social- og sundhedshjælper John Jørgensen har en helt anden baggrund fra et 20 års langt arbejdsliv som ufaglært på en møbelfabrik.
DF-Brød.9: ”Da jeg mistede mit job under finanskrisen, gik min drøm om at arbejde i plejen pludselig i opfyldelse. Jeg kom i praktik her på Nørrevang og søgte ind på Social- og sundhedsskolen,” fortæller han.
Ifølge assisterende områdeleder Henrik Brandt kan mænd spille en særlig rolle for det psykiske arbejdsmiljø.
”Mænd bruger ofte humoren til at bringe ro over en situation. Den evne har en positiv virkning både på beboerne og det øvrige kvindelige personale. Men selvom jeg er rigtig glad for, at flere mænd søger job i plejen, så vil det altid være de faglige og personlige kompetencer, der tæller mest, siger han.
Artiklen er bragt 18. marts i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.