23948sdkhjf

Rigshospitalet installerer 27 tørtransformere

Rigshospitalet har netop udskiftet sine udtjente olie-transformere med 27 tørtransformere og sparer dermed 3,6 mio. kroner på elregningen.
Da Rigshospitalet stod over for at skulle udskifte sine udtjente olietransformere valgte man tørtransformere.

Det bunder i tre årsager, fortæller Preben Byberg, der er el og maskinmester på Rigshospitalet.

- For det første skal vi spare på vores energiforbrug. Det er et ønske fra både hospitalets ledelse og et politisk krav fra Region Hovedstaden. For det andet skulle vi udskifte et antal gamle, udtjente transformere, og for det tredje er vi i gang med tre nybyggerier, siger han.

Derfor har Rigshospitalet indkøbt hele 27 nye Trihal-tørtransformere fra Schneider Electric.

Lavere spænding giver lavere el-regning
De nye tørtransformere erstatter hospitalets gamle olietransformere. Det giver energibesparelser.

- Med nye transformere kan vi sænke forsyningsspændingen fra 400 til 380 volt i de gamle bygninger med installationer designet til 380V. Beregninger viser, at det kan give os en besparelse på mellem tre og seks procent af el-forbruget, forklarer Preben Byberg.

Med en årlig el-regning på ca. 60 millioner kroner vil en nedsættelse af forbruget med mellem tre og seks procent årligt udløse en kontant besparelse på op til 3,6 millioner kroner på Rigshospitalet.

Ingen eksplosionsfare
Hertil kommer fordelen ved øget sikkerhed, fordi der - i modsætning til olietransformere - ikke er eksplosionsfare med tørtransformere.

- Med tørtransformere er vi mere frit stillet i placeringen af transformere i de nye bygninger. Det er vi, fordi kravene til brandsikring ved tørtransformere ikke er lige så omfattende som ved olietransformere, siger Preben Byberg.

Derfor kan Rigshospitalet nu placere tørtransformere i en kælder, selv om der for eksempel er operationsstuer eller sengestuer på etagen over.

Viser vejen for andre
Ifølge Steen Falk, der er Segment Manager i Schneider Electric, kan transformere spille en aktiv rolle i hospitalernes strategiske arbejde med energieffektiviseringer.

- Tørtransformere giver en række fordele, der er oplagte for sygehuse og hospitaler med ældre installationer, der snart skal udskiftes. Det kan betale sig at sænke forsyningsspændingen i forhold til energiforbruget, og der er sikkerhedsmæssige fordele ved at vælge moderne tørtransformere som alternativ til olietransformere. Det er derfor oplagt, at andre hospitaler lader sig inspirere af Rigshospitalets projekt, forklarer Steen Falk, der samarbejder med en lang række danske hospitaler.

Udvidelsen af Rigshospitalet omfatter en ny hospitalsfløj, kombineret administration og patienthotel samt en topmoderne, fuldautomatisk sterilcentral. Det Nye Rigshospital forventes af stå færdigt i løbet af 2018
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109