23948sdkhjf

Sygeplejersker kræver kompetenceløft

Ni ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker oplever, at borgerne har et større plejebehov end for to år siden.
Der er behov for et markant kompetenceløft, hvis sygeplejerskerne i kommunerne skal kunne varetage plejen og behandlingen af de stadig mere syge patienter. Det mener otte ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker. Det skriver Dansk Sygeplejeråd på dsr.dk.

Det er overgangen fra hospitalsudskrivning til eget hjem, der udgør den store udfordring, hvortil sygeplejerskerne søger flere kompetencer.
De udskrevne patienter kræver nemlig langt mere kompleks pleje end tidligere. Det viser den undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd har gennemført blandt de kommunalt ansatte sygeplejersker, som har patientkontakten.

Undersøgelsen viser, at knap ni ud af ti (88 procent) af de kommunalt ansatte sygeplejersker oplever, at borgerne har et større plejebehov end for to år siden. Det kommer ikke bag på formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

”I de seneste mange år er antallet af sengepladser blevet reduceret på sygehusene, og patienterne udskrives hurtigere og hurtigere. Derfor ser vi i dag et stigende behov for kompleks sygepleje i kommunerne,” siger hun til dsr.dk

En ny type sygeplejerske
Kommunernes sygeplejersker føler sig ikke altid rustet til de komplekse opgaver. I undersøgelsen peger otte ud af ti (83 procent), at de har et behov for et kompetenceløft. Det er især inden for psykiatri, palliation, demens og sårbehandling.

”Løsningen på udfordringen er, at der investeres i et bredt kompetenceløft til de kommunalt ansatte sygeplejersker via en specialuddannelse i kommunal sygepleje”, siger Grete Christensen.

Hun peger også på, at der er behov for en helt ny type sygeplejerske, der har en klinisk efteruddannelse inden for avanceret klinisk sygepleje (APN-sygeplejersker), og som kan bruges til at hjælpe de kroniske patienter med avanceret pleje og lære dem selv at tage hånd om deres sygdom.

I undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd angiver mere end hver tredje (40 procent) af de kommunalt ansatte sygeplejersker, at de inden for den seneste måned har haft en eller flere borgere, som de plejer og behandler, hvis hospitalsindlæggelse/genindlæggelse kunne have været undgået med den rette sygefaglige indsats.
Da det koster kommunerne 8.000 kr. i gennemsnit for hver gang en borger indlægges, er det vigtigt for dem at forebygge de unødvendige indlæggelser. De kommunale sundhedsdirektører bakker da også op om en ny type sygeplejerske med udvidede kompetencer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094