23948sdkhjf

Aabenraa: Ældre i eget hjem får glæde af værdighedsmidler

Daghjemstilbud til demente, en udvidelse af klippekortsordningen og frivillige vågekoner er nogle af initiativerne i Aabenraa Kommune for kommunens dels af 'velfærdsmilliarden'.
I Aabenraa Kommune skal kommunens andel af regeringens såkaldte værdighedsmilliard, i alt 11,8 mio. kroner gå til at højne værdigheden for ældre i eget hjem. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt for os, at de ekstra midler, vi får i 2016 og 2017, understøtter centrale emner i den nye ældre- og værdighedspolitik. Vi lægger især vægt på, at borgeren oplever frihed til at vælge og mulighed for at bestemme over eget liv. Vi har haft fokus på, at det især er ældre borgere i eget hjem, der får gavn af de tiltag, der sættes i værk," pointerer formand for Social- og Sundhedsudvalget Povl Kylling Petersen.

Nogle af de 20 initiativer for borgere i egne hjem er følgende:
  • Der oprettes daghjemstilbud til demente i den sydlige del af kommunen. Der bliver etableret 8-12 pladser. Tilbuddet bygger videre på de positive erfaringer med daghjemstilbud for demente på Rise Parken.

  • Der etableres to nye tilbud for ældre med handicap eller psykisk sygdom. Psykisk syge ældre får nye tilbud på de eksisterende væresteder i kommunen. Derudover skabes tilbud til ældre udviklingshæmmede på Bostedet Møllemærsk.

  • Klippekortsordningen skal udvides. Nogle af de svageste hjemmehjælpsmodtagere får yderligere en ½ times hjælp om ugen, som de skal være med til at beslutte anvendelsen til. Det kan f.eks. være til gåture eller besøg hos venner og familie. Man har mulighed for at spare klip sammen og bruge dem til aktiviteter af længere varighed.

  • Støtte til borgere, som f.eks. på grund af hukommelsessvigt kan have svært ved at klare at ordne post, betalinger eller indkøb. Støtte til den slags ting kan understøtte borgeren i at bo længst muligt i en selvvalgt bolig.

  • Fællesspisning i caféerne på plejecentrene eller i fællesskaber i lokalsamfundene f.eks. i borgernes egne hjem eller i et fælleshus. Det er socialt samvær, der kan være med til at skabe nye relationer blandt borgerne.


  • Udbredelse af ordningen med frivillige vågekoner til hele kommunen. I dele af Aabenraa Kommune er der i dag velfungerende vågekoneordninger. Sådan en ordning kan være med til at sikre den enkelte borger en værdig død, hvor den døende sammen med familien får mulighed for at vælge, hvor den sidste tid skal tilbringes.

  • Efter- og videreuddannelse af medarbejdere i ældreplejen med fokus på, at medarbejderne løbende fastholder og udvikler evnen til at inddrage og samarbejde med borgeren i den rehabiliterende tilgang med fokus på at støtte borgerne i at nå deres mål og ønsker til et godt og aktivt liv. Borgeren skal med andre ord opleve, at medarbejderen er der for at finde ud af, hvad borgeren gerne selv vil kunne, og hvad borgeren skal gøre for at nå sit mål, samt hvordan medarbejderen kan støtte borgeren i at nå målet.



  • Kvalitets- og kapacitetsudvidelse af SRC, Special- og Rehabiliteringscentret, med seks pladser. Evaluering og erfaringerne med SRC viser, at borgerne opnår større selvbestemmelse og livskvalitet.



Aabenraa Kommune har allerede bl.a. i samarbejde med senior- og handicaprådene udarbejdet en ny ældre- og værdighedspolitik, som forventes godkendt i byrådet i slutningen af april. Det særlige fokus på værdighed er indarbejdet i politikkens værdigrundlag som særskilt tema med fokus på værdighed.





Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094