23948sdkhjf

12 pct. besparelse på antallet af skridt

Som et led i at indrette det nye hospital på Bispebjerg smartere er medarbejdernes bevægelser blevet sporet på fire afdelinger. Der kan spares op til 12 pct. af medarbejdernes gå-afstand ved at placere rum og funktioner mere optimalt
Hvis medarbejderne bruger mindre tid på at gå mellem forskellige rum og funktioner, har de bedre tid til at løse opgaver. Med det in mente er personalet stillet beredvilligt op til overvågning på Akutmodtagelsen, Medicinsk Modtageafsnit, Intensiv Terapiafsnit og senest på Røntgen Afdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

”Der har jo været en del opmærksomhed i medierne omkring overvågning af personalet på hospitalerne, og vi har også mødt nogle skeptiske medarbejdere. Men når de hører om formålet med, at vi vil spore dem, er de hurtigt blevet positive. Desuden sporer vi ikke enkeltpersoner, men roller og funktioner,” fortæller projektleder Tine Hancock fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Medarbejderne er blevet sporet med såkaldte RTLS-tags, som de har gået rundt med i kittellommen hele dagen. De små tags sender deres position over wifi-netværket og gør det muligt at spore, hvordan personalet bevæger sig rundt.
Efterfølgende har japanske Hitachi fået adgang til de indsamlede data. Hitachi har til formålet udviklet et program, der lynhurtigt udregner, hvor langt personalet går, hvis man flytter rundt på forskellige funktioner og rum.

Personlig frihed
”Nogle medarbejdere har indvendt, at den form for overvågning griber ind i den personlige frihed, og at det er en underlig måde at undersøge personalets bevægelser på. Men det er vigtigt at huske, at data alene aldrig bliver sandheden, men de er et godt udgangspunkt for en diskussion af, hvordan vi kan indrette det nye hospital bedre. Omvendt risikerer vi, at detaljer går tabt, hvis vi nøjes med at tale om, hvor meget personalet går uden at registrere, hvor det er de går,” siger Tine Hancock.

Ved de første sporinger af medarbejdere, fandt Hitachi i samarbejde med byggeorganisationen og personalet på de sporede afdelinger ud af, at man ved at fordele rummene anderledes kan opnå besparelser på 12 pct. af gåafstanden på Medicinsk Modtageafsnit.
Og på Intensiv Terapiafsnit er der 10 pct. at hente alene ved at flytte kontrolrummet ca. 10 meter, fordi det er et rum, som personalet går meget til og fra.

Sporingen på Røntgenafdelingen er netop afsluttet, og her er medarbejderne blevet sporet med en ny type sensorer, der ud over bevægelser registrerer, om der sker interaktioner mellem medarbejderne.
”Når vi også registrerer interaktioner, får vi viden om, hvor medarbejderne mødes og taler sammen,” forklarer Tine Hancock.

Løsninger i data
På Røntgenafdelingen fortæller ledende radiograf Jan Bovin, at han ikke oplever en generel modstand mod sporingen, men at han godt forstår den umiddelbare modvilje.
”Generelt bryder jeg mig ikke om selve tanken om at blive overvåget, men hvis man som her bruger det fornuftigt til at bygge fremtidens afdeling op, synes jeg, det er i orden,” siger han og uddyber:
”Vi ser for eksempel meget på gåafstande fra venterum og til behandlerrum både i Akutmodtagelsen og Røntgenafdelingen, og her er sporingen et stærkt værktøj.”

De små tags sender deres position over wifi-netværket og gør det muligt at spore, hvordan personale eller udstyr bevæger sig rundt.
I november 2014 indgik japanske Hitachi og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital en samarbejdsaftale om at udvikle løsninger til at forbedre effektiviteten i hospitalsdriften ved hjælp af it og big data.
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal opføres frem til 2025 på Bispebjerg Hospitals område. Som et led i projektet analyseres de nuværende arbejdsgange for at indrette fremtidens hospital og psykiatri, så rammerne bedre understøtter arbejdet.
Projektet er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner og af Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.
​Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kroner i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kroner fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.


Artiklen er bragt 15. april i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094