Vold og dødstrusler er hverdag på psykiatriske bosteder
Forholdene er blevet værre, fordi der er et stort pres på psykiatrien, mener tillidsrepræsentanter.
Blandt eksemplerne er en sag, hvor en ung mand fra opholdsstedet Aktiv Bo Viborg, til en ansat sagde, at "jeg sprætter dig op, og knepper dig og tramper på dine indvolde", efter han havde kastet en brosten gennem ruden på institutionens minibus.
Det voldelige mønster går igen på mange af landets øvrige socialpsykiatriske bosteder, viser Avisen.dk's aktindsigt fra Arbejdstilsynet.
Og sikkerheden kan være problematisk. Arbejdstilsynet er i alt kommet med 66 afgørelser i sager om vold og traumatiske hændelser på døgninstitutioner for psykisk syge beboere siden 2015 og frem til april i år. Blandt dem er der 21 af de såkaldte strakspåbud.
Ifølge Thomas Nygaard Christensen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, gives strakspåbud, når der er en betydelig og akut fare for de ansatte. Efter påbuddet skal arbejdspladsen lave tiltag for at forbedre sikkerheden med det samme.
Både socialpædagog og tillidsrepræsentant Jeanette Lindberg fra botilbuddet Lindevang i Helsingør og Sosu-assistent og tillidsrepræsentant Sadieh Masri-Pedersen fra bo- og rehabiliteringstilbuddet Orion i Hillerød mener, at forholdene er blevet værre, fordi der er et stort pres på psykiatrien.
- Det betyder, at vi lige pludselig bliver mødt med nogle beboere, som er utilregnelige. Selv om man sætter nok så mange sikkerhedsforanstaltninger op, kan man ikke sikre sig mod mennesker, der i den grad handler i affekt og er psykotiske, siger Sadieh Masri-Pedersen til Avisen.dk.
De faglige organisationer FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne, mener også, at det skyldes et stort pres på psykiatrien, hvor der mangler sengepladser. Antallet af sengepladser faldt fra 2949 til 2750 i perioden 2009 til 2014.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) lover, at der bliver gjort mere for at stoppe volden og trusler om vold mod de ansatte på bostederne.
- Det er ganske enkelt uacceptabelt, at medarbejderne skal føle sig utrygge i deres dagligdag.
- Vi har lavet en kortlægning af reglerne på området og er ved at udarbejde nationale retningslinjer til voldsforebyggelse, skriver ministeren i et svar til Avisen.dk.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/