23948sdkhjf

Demensramte får sved på panden i sundhedscentret

Selvom man har en demenssygdom, kan man sagtens lave hård fysisk træning, viser erfaringer fra Esbjerg Kommune.
I Esbjerg har man opnået gode resultater med et nyt træningstilbud til demensramte.

Hjemmeboende borgere, der er nydiagnosticerede med demens eller har en demenssygdom i mild grad, mødes og træner sammen i Esbjerg Sundhedscenter. Og her står den på hård kredsløbstræning, styrketræning og boldspil, fortæller fysioterapeut Malene Skouboe, der står for træningen.

”De kan virkelig træne hårdt og få noget ud af det. Jeg er blevet meget overrasket over, at jeg har kunnet presse dem med så høj en intensitet og få dem til at lave styrketræning med god kvalitet og med vægt på, som gør, at det rent faktisk forbedrer deres muskelstyrke og råstyrke. Det synes jeg, har været en rigtig øjenåbner,” siger hun.

Erfaringerne viser, at deltagerne kommer i bedre fysisk form. Og sundt hjerte og sund hjerne hænger sammen, forklarer Malene Skouboe.

Projektet i Esbjerg har vist, at mennesker med demens sagtens kan lave hård fysisk træning, og man kan presse dem lige så hårdt og bruge de samme fysiske træningsredskaber, som man bruger til personer, der ikke er ramt af en demenssygdom, fortæller hun.

Nye relationer

Der er lagt stor vægt på inddragelse af pårørende i træningsprojektet.

Mens deltagerne får sved på panden i træningslokalet, så har ægtefællerne mulighed for at sidde sammen og drikke kaffe og snakke om, hvordan det er at være pårørende til en demensramt og danne netværk.

”Det har været en kæmpe gave for dem”, siger Malene Skouboe.

Det viser sig samtidigt, at deltagerne også danner relationer, fortæller hun. De har det rigtig godt sammen og er enormt omsorgsfulde overfor hinanden, og de savner hinanden, når der har været pause eller ferie.

”Og de pårørende fortæller, at de er helt høje, når de kommer hjem fra træningen. De har et helt andet humør og et helt andet initiativ, og de glæder sig simpelthen til, at de skal til træning”, forklarer hun.

Træningstilbuddet for demensramte er startet som en pilotprojekt, og man er i øjeblikket i gang med at udvikle det til fast tilbud i Esbjerg Kommune.

Erfaringerne fra Esbjerg Kommune vises frem på Health & Rehab Scandinavia, når Danske Fysioterapeuter den 11. og 12. maj holder seminar på messen om fysioterapi og demens.

På Health & Rehab kan du få fagligt input om effekten af fysisk aktivitet og træning til demensramte.
Danske Fysioterapeuter holder seminar om fysioterapi og demens. Seminaret afholdes både onsdag den 11. maj og torsdag den 12. maj.
Tre fysioterapeuter vil i teori og praksis vil belyse evidens og praktiske erfaringer med, hvordan man arbejder med fysisk aktivitet og træning som forebyggelse og behandling til vedligeholdelse af funktionsniveau hos personer med demens i mild eller svær grad.
Ph.d studerende Nanna Sobol fra Forskningsenhed for Muskuloskeletal Rehabilitering på Bispebjerg Hospital tager udgangspunkt i ADAX projektet.
Malene Skouboe, der er ansvarlig for demenstræningsprojekter i Esbjerg Kommune, fortæller om erfaringer med implementering af træningstilbud til hjemmeboende borgere, der er nydiagnosticerede med demens eller har en demenssygdom i mild grad.
Og Nanna Thulesen, der arbejder på et demensplejehjem i Demensenheden, Vejle Kommune, tager udgangspunkt i en case med en person i det sene stadie af demens.


Artiklen er bragt 15. april i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062