23948sdkhjf

Fagforbund vil have handling efter drab på ansatte

Fire fagforbund peger på en ny type botilbud for at standse drab i psykiatrien. Ministre er ikke overbevist.
De psykisk syge borgere, der er for raske til at være indlagt på en psykiatrisk afdeling, men for syge til at opholde sig på et botilbud, skal have en ny type botilbud, der tager bedre hånd om dem.

Sådan lød et af kravene fra fire fagforeninger, da de tirsdag gik til møde med både sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Mødet skulle sætte fokus på vold og drab på ansatte i netop psykiatrien og på landets botilbud. Men der blev taget to skridt frem og ét tilbage, lyder reaktionen fra fagforeningerne efterfølgende.

- Vi blev mødt med en vis forståelse for, at nu skal der ske noget, men jeg ville gerne have haft lidt mere hjem i favnen, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, efter mødet.

Han bakkes op af Majbrit Berlau, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening:

- Jeg oplevede to ministre, der var reelt interesserede, men jeg oplevede også to ministre, der ikke havde en plan klar. Jeg fik heller ikke forståelsen af, at de stod klar med penge til de nødvendige initiativer, siger hun og tilføjer:

- Mange af de ting, vi sagde i dag, sagde vi også efter mordet på en pædagog på Saksenhøj for nogle år siden.

- Så nu vil jeg se, om der rent faktisk kommer initiativer på bordet. Der er i høj grad brug for politisk opmærksomhed både fra kommuner, regioner og Christiansborg, siger Majbrit Berlau.

De to ministre betegner det en time lange møde som både konstruktivt og givende, og de forsikrer, at regeringen er indstillet på handling.

- Jeg kan godt forstå deres (fagforeningernes, red.) utålmodighed. Men der er ikke noget "quick fix" på det her, ellers havde man formentlig gjort det for længe siden, siger Karen Ellemann.

- For mig er det vigtigt at have tid til den her mere tilbundsgående dialog med parterne.

Ud over FOA og Socialrådgiverne deltog også Dansk Sygeplejeråd og Socialpædagogerne ved mødet. Alle fire fagforeninger ser nye botilbud som en væsentlig del af planen. Det kræver finansiering, og den er Sophie Løhde ikke klar til at se på:

- Jeg er klar på at diskutere alle gode og konstruktive løsninger. Det er den rækkefølge, man skal tage det, før man begynder at snakke om penge, siger hun.

- Jeg har hørt mange løse strøtanker og ufinansierede ideer, men jeg har hørt meget lidt konkret. Det er blot for at understrege, at det er et komplekst område, hvor der ikke er nogen lette løsninger, siger Sophie Løhde.

For Dennis Kristensen er tiden dog inde til handling. Han mener, at politikerne efter fire års snak må være parate til konkrete tiltag.

- Vi startede tilbage i 2012 med at skrive et brev, og i 2014 havde vi et møde med den tidligere regering, hvor vi også fremlagde et forslag til en national handlingsplan. Så jeg havde forventet nogle mere konkrete bud på nuværende tidspunkt, siger han.

De to ministre vil nu invitere kommuner og regioner til et møde for at drøfte videre.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08