Ny aftale sikrer demensramte hurtigere udredning i det private
I takt med at befolkningen bliver ældre og ældre, forventes flere også at blive ramt af demens i kommende år.
Det betyder, at demensramte kan behandles på private hospitaler og klinikker på det offentliges regning.
- Vi er glade for aftalen, der kan være med til at give hurtigere hjælp til både patienter med demens og deres pårørende, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.
Det er endnu uvist, hvor mange patienter de private hospitaler kan udrede og behandle, men tidligere målsætninger har lydt på op mod 2000 demente om året.
I dag har omkring 35.000 danskere over 65 år fået en demensdiagnose, men det anslås, at det samlede antal mennesker, der lever med demens, er mere end dobbelt så højt.
I takt med at befolkningen bliver ældre og ældre, forventes flere også at blive ramt af demens i de kommende år.
En hurtig udredning er afgørende, for at den rigtige opfølgning kan ske hurtigt. Hvis patienten får at vide, at diagnosen er demens, skal behandlingen starte hurtigt.
Der skal sikres en grundig koordinering med kommune og almen praksis, så patienten og de pårørende får den hjælp, de skal have.
- Vi tager med aftalen en vigtig opgave på os. Som demenspatient har du et stort behov for, at lægefaglig behandling og koordinering mellem alle involverede går hånd i hånd.
- Vi er sikre på, at vi med vores dygtige personale kan hjælpe regionerne med at løfte opgaven. For det har de mange demensramte krav på, siger formanden for Sundhed Danmark, Bent Wulff Jakobsen.
Ultimo juni er det muligt at benytte aftalen som patient.
Klinikkerne skal undervise pårørende til demensramte, og de private aktører får til opgive at holde kontakt til de kommunale demenskoordinatorer.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/