23948sdkhjf

Ny pension for nedslidte ældre har kun hjulpet 427

Seniorførtidspensionen, der skulle fungere som redningskrans for tidligt nedslidt personale, fungerer ikke som ventet. Antallet af modtagere er langt under det forventede antal, men ministeren afviser at lave ændringer.
Kun godt 400 danskere er blevet tilkendt den såkaldte seniorførtidspension de seneste to år, selv om det var politikernes forventning, at cirka 2.700 ville får tilkendt den relativt nye pensionsordning alene i 2015.

Det skriver Politiken.

Seniorførtidspensionen skulle fungere som en redningskrans for de mest nedslidte ældre lønmodtagere - heriblandt ganske givet plejepersonale, der grundet hårdt fysisk arbejde ofte bliver slidt hurtigere ned end andre faggrupper. Beslutningen om seniorførtidsordningen blev taget i kølvandet på den politiske beslutning om at hæve pensionsalderen og udfase den populære efterløn.

Politikernes forventning er, at der vil være 8500 seniorførtidspensionister i 2020.

Men med kun 427 tilkendelser på to år efterlyser socialrådgivere, eksperter og flere politiske partier nu nye regler og bedre vejledning, der kan hjælpe de mange tusinde lønmodtagere, der er fanget i efterlønsreformen, fordi de er slidt ned som 60-årige, men ikke længere kan forlade arbejdsmarkedet som efterlønnere.

- Det er ret åbenlyst, at der er store grupper af lønmodtagere, der arbejder med fysisk og psykisk belastende arbejde, der simpelthen ikke har helbredet til at arbejde, efter at de har passeret de 60 år, siger Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet til Politiken.

- De bliver tabt i efterlønsreformen, og at dømme efter de nye tal bliver de ikke samlet op af seniorførtidspensionen, sådan som det var planen, tilføjer han.

I Folketinget har Enhedslisten netop fremsat et beslutningsforslag, der gør det nemmere for nedslidte seniorer at få tilkendt en seniorførtidspension, og også Dansk Folkeparti er kritisk over for de nuværende regler.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har dog ingen intentioner om at ændre dem.

- Ordningen har få år bag sig, og tallene viser, at de fleste, som søger, får tildelt seniorførtidspension. Det vidner om, at der ikke er administrative problemstillinger i forhold til den her ordning, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144