Regeringen vil styrke det borgernære sundhedsvæsen
Sophie Løhde indleder forhandlinger om sidste del af national handlingsplan for den ældre medicinske patient.
Ministeren mener, at der er for mange uhensigtsmæssige sygehusindlæggelser.
- Udviklingen i behandlingen i sundhedsvæsenet går mod færre sengepladser på sygehusene og mere ambulant behandling.
- Derfor giver det rigtig god mening at styrke det borgernære sundhedsvæsen ved eksempelvis at øge kompetencerne hos sundhedsmedarbejderne ude i kommunerne, som står i en travl dagligdag med flere plejekrævende ældre og mere komplekse opgaver.
- Også de kommunale akutfunktioner bør oprustes, så de ældre ikke skal ind på sygehusene, men kan blive behandlet i deres eget hjem, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.
Regeringen har på finansloven for 2016 sat cirka 1,2 milliarder kroner af til området. Første del af handlingsplanen blev forhandlet på plads med partierne bag finanslovsaftalen i februar.
Der er tale om en akutpakke, der fordeler 415 millioner kroner på flere initiativer, som skal nedbringe overbelægningen på sygehusene.
Nu handler det om fordelingen af de øvrige 805 millioner kroner i årene fra 2016 til 2019. Derefter er der varigt afsat 250 millioner kroner årligt.
Ifølge den nye udgave af den årlige rapport "Indblik i sundhedsvæsenets resultater" er der ifølge Sundheds- og Ældreministeriet fortsat mange uhensigtsmæssige indlæggelser.
- Vi får ikke vendt op og ned på tingene fra den ene dag til den anden, men nu sætter vi gang i en proces, som gerne skulle betyde, at de ældre patienter får en endnu højere kvalitet i behandlingen - uanset om den sker hjemme hos dem selv, på en kommunal akutplads eller på et sygehus, siger Løhde.
Den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient forventes forhandlet på plads i løbet af maj.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/