23948sdkhjf

Ikke færre genindlæggelser - trods stort projekt

Færre genindlæggelser af ældre patienter. Det var bl.a. målet med et storstilet samarbejdsprojekt imellem Odense Universitetshospital, Odense Kommune og de praktiserende læger. Men projektet har ikke givet de resultater, man havde håbet. Det viser KORA's evaluering.
Et stort projekt, der bl.a. skulle nedbringe antallet af genindlagte ældre patienter, har vist sig ikke at have den ønskede effekt.

Det fortæller KORA i en pressemeddelelse efter offentliggørelsen af en rapport af projektet Integrated Care (IC) i Odense.

Gennem en tidlig, flerstrenget indsats og et tæt samarbejde mellem almen praksis og det øvrige sundhedsvæsen skulle patienterne bl.a. få et kortere sygdomsforløb og færre dage på hospitalet. Men det skete ikke for de to patientgrupper i projektet.

"Vores evaluering viser, at dette storstilede projekt, der skulle skabe et tættere samarbejde med og omkring patienten, ikke er blevet den forventede succes. Rent teknisk er IC-modellen implementeret, men det er langt fra lykkedes at få inkluderet det forventede antal patienter. Og så er det generelt set ikke lykkedes at vende de sygemeldte i døren eller forebygge indlæggelser for de ældre patienter, som ellers var målet med projektet," siger Martin Sandberg Buch, der er projektleder i KORA.

Dyrere i drift
I løbet af det første år har patienterne været dyrere end kontrolgruppen. De ældre medicinske patienter har kostet 30.000 kr. mere pr. patient. Pengene er bl.a. gået til mere ældrepleje og flere kontakter med hospitalsvæsenet, skriver KORA.

"Det var forventet, at investeringen i en tidlig og proaktiv indsats, der skal rehabilitere patienten, ville være dyrere på den korte bane. Til gengæld var det ikke meningen, at indsatserne skulle øge patienternes tid på sygedagpenge, samt deres forbrug af ældrepleje og sundhedsydelser så meget, som evalueringen viste," siger Martin Sandberg Buch.

Blandede erfaringer
For de ældre medicinske patienter var den flerstrengede indsats en mere blandet oplevelse, og de har generelt vanskeligt ved at pege på et konkret udbytte af indsatsen. Fagpersonalet i indsatsen for den ældre medicinske patient oplevede indsatsen som unødvendig og tidskrævende.

Projektet Integrated Care er det hidtil største og mest ambitiøse forsøg i Danmark på at gå nye veje for at forbedre det tværsektorielle samarbejde.

Erfaringerne fra IC-projektet indeholder derfor vigtig læring. For det første bør der fremadrettet være afsat længere tid til udvikling og pilotafprøvning at et projekt i den størrelsesorden.


FAKTA OM INDSATSEN INTEGRATED CARE

Integrated Care var et frikommuneforsøg i perioden 2013-2016.
Indsatsen henvendte sig til to grupper af patienter: ældre medicinske patienter og patienter med stress, angst eller depression.
Målet var at afprøve nye samarbejdsformer, hvilket bl.a. for den ældre medicinske patient skulle bremse sygdomsudvikling og undgå uhensigtsmæssige hospitalskontakter.
Vejen dertil skulle gå gennem en tidlig, flerstrenget indsats, inddragelse af patienten og bedre tværsektorielt samarbejde og koordinering.
Indsatsen skulle primært trække på eksisterende tilbud til målgrupperne. Der blev dog også startet nye tilbud op: tværsektorielle patientdrøftelser, ti gratis psykologsamtaler, medicingennemgang og aktiviteter gennem Ældresagen.
Man forventede, at ca. 1.800 patienter ville modtage indsatsen. Der var afsat 70 millioner kr. til projektet. Der blev i perioden for evalueringen inkluderet 650 patienter og forbrugt 18 millioner kroner.
Indsatsen var et samarbejde mellem Odense Kommune, Region Syddan-mark og Praktiserende Lægers Organisation.
Datagrundlaget til KORAs evaluering er indsamlet i perioden fra 1. september 2014 til 31. december 2015.
Kilde: KORA
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.054