Regionerne er tilfredse med antallet af psykiatrisenge
Regioner satser på, at ambulant behandling skal fylde mere i psykiatrien. Fagfolk frygter for de sygeste.
Det skal nemlig ikke være sengepladser, men derimod ambulant behandling og behandling i hjemmet, der skal være de bærende elementer i psykiatrien. Det siger Charlotte Fischer (R), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.
- Vi kommer ikke til at gå tilbage til en tid, hvor vi udvider antallet af sengepladser markant. Derimod fortsætter vi med at lægge vægt på ambulant og udgående behandling. Behandling på hospitalerne skal koncentrere sig om de mest sårbare, siger hun.
Charlotte Fischer håber, at ressourcerne kommer bedst til deres ret, hvis man fokuserer på at behandle psykisk syge, mens de stadig bor for sig selv.
Indlæggelse på hospital kan være en bekostelig affære. Argumentet er derfor, at flere kan blive behandlet, hvis psykiatrien rykker ud af hospitalerne.
- Der findes ikke ét svar, men vi synes, at denne balance giver mest for pengene lige nu, fortsætter hun.
I landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, tror formand Knud Kristensen ikke, at de gode intentioner kan føres ud i livet. Derimod frygter han, at det er den direkte vej til uheldige konsekvenser for de psykisk syge.
- Vi har set masser af eksempler på svingsdørspatienter, der bliver udskrevet alt for hurtigt på grund af mangel på sengepladser. Derfor bliver de genindlagt, og det er hverken godt for samfundet eller for helbredet, siger han.
- Hvis vi hele tiden opprioriterer den ambulante behandling, kommer det til at gå ud over de mest syge.
Sengepladserne er for de dårligste patienter. Det vil Charlotte Fischer holde fast i. Derimod tror hun, at potentialet i den ambulante behandling er stort og kan erstatte hospitalsindlæggelser for mange patienter.
- Vi skal fremover tale meget mere om kvaliteten af behandlingerne uden for hospitalet, for den skal fylde meget mere, siger hun.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/