Hjemmeplejen har kufferten fuld af hjælpemidler
Projekt i Odense Kommune har forbedret arbejdsmiljøet og gjort borgere mere selvhjulpne.
3
Billeder
Social- og sundhedsassistent Mette Møller bruger en Doff´n´Donner til at hjælpe Birthe Larsen med at få kompressionsstrømper på. Det går nemt og hurtigt, og den er skånsom ved benene. Det betyder rigtig meget, fortæller Birthe Larsen. Foto: Lotte Brochmann
I Odense Kommune har et projekt i hjemmeplejen forbedret medarbejdernes arbejdsmiljø.
Hjemmeplejen møder dagligt borgere, der anvender kompressionsstrømper, og skal have hjælp til at få strømperne på og af. Og det er en arbejdsopgave, der kan være hård især for håndleddene og skuldrene.
Derfor har man testet en kuffert med forskellige strømpe på- og aftagere, som hjemmeplejen kan have med ud til borgerne. Og så får man en god snak og gennemgår de forskellige hjælpemidler sammen, fortæller Solveig Boström, der er social- og sundhedshjælper og forflytningsvejleder i Lumbygruppen. I nogle tilfælde kan borgerne, hvis de ønsker det, blive selvhjulpne med en strømpepåtager.
”Borgerne bliver så glade for, at de pludselig kan selv, og ikke skal være afhængige af, at sidde og vente på os når de have strømper på eller af. Det har været helt fantastisk. Jeg fik oplært en borger, der er omkring 90 år, og han strålede som et julelys,” siger Solveig Boström.
Et arbejdsredskab
Strømpepåtagerne er også et arbejdsredskab for personalet.
”Jeg kommer f.eks. hos en borger, der har gigt i sine fingre, hvilket gør, at hun ikke kan bruge den selv. Men så er det en kæmpe hjælp, at vi har fået den her. Det er mit arbejdsredskab,” siger social- og sundhedsassistent Mette Møller fra Lumbygruppen.
Hvad betyder det her for jeres arbejdsmiljø?
”Det betyder, at man ikke får ødelagt sine håndled, at man ikke får ondt i sin ryg, og at man ikke skal bruge ret mange kræfter. Jeg kan mærke stor forskel på, når vi bruger strømpepåtager. Både på mig selv, men også på borgeren,” fortæller Mette Møller.
”Det betyder, at man får flere dage, hvor man går hjem fra arbejde uden at have ondt i håndleddene eller i skuldrene,” supplerer Solveig Boström.
Hun oplever, at der generelt kommer mere og mere fokus på arbejdsmiljø.
”Det er noget, vi hele tiden skal tænke i, når vi skal noget. Og det er ikke kun kompressionsstrømper, vi skal jo tænke i kroppens normale bevægemønster hele tiden. Det er den måde, vi undgår nedslidning på,” siger Solveig Boström.
Strømpepåtager-kufferten er testet i Lumbygruppen og Dalumgruppen og forventes snarligt implementeret i de øvrige fire grupper i forløb fysisk funktionsnedsættelse. Samtidig arbejder man i øjeblikket videre på at finde ud af, hvilke hjælpemidler, der skal være i kufferten, og om kufferten skal implementeres i andre forløb.
Kufferten
DressBuddy Kombi
DressBuddy Stående
Medi Butler
PLE-Faktatekst løs bullit: Butler Off
Doff’n’donner
Slip-fod
Easy off
Eureka
Friktionsplade
Bauerfeind handsker
Kuffertens indhold vil løbende blive justeret .
DressBuddy Kombi
DressBuddy Stående
Medi Butler
PLE-Faktatekst løs bullit: Butler Off
Doff’n’donner
Slip-fod
Easy off
Eureka
Friktionsplade
Bauerfeind handsker
Kuffertens indhold vil løbende blive justeret .
Artiklen er bragt 6. maj i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.