Fysioterapeuter hjælper borgere på skadestuen
Nu får man også hjælp og gode råd fra fysioterapeuter på Slagelses Akutafdeling, hvis man kommer til skade. Det giver mere trygge patienter, og aflaster lægerne.
"Vi diagnosticerer ligesom lægen gør det, men kun for de patienter, hvor det er skader som ligger inden for vores felt. Så kan vi rådgive på en mere præcis måde, tidligere fik man at vide, at man skulle holde en forstuvet arm i ro, der kan vi gøre det mere præcist, at sige hvor meget man må med armen, hvor ondt det må gøre, og hvad patienten ellers kan forvente," fortæller overfysioterapeut Rasmus Gormsen fra Slagelse Akutafdeling.
Dette er især en stor hjælp ved sportsskader, hvor patienterne ofte har spørgsmål om opstarten efter skaden er udbedret:
"Det kan være svært at vurdere selv, om en skade godt må gøre lidt ondt, når man gerne vil i gang igen. Der kan vi være meget konkrete og sikre at patienten er velinformeret og tryg," forklarer overfysioterapeut Rasmus Gormsen.
Aflaster lægerne
Fysioterapeuterne bruges i mange skadestilfælde på Slagelse Akutafdeling, og de kan i mange tilfælde være den eneste man møder som patient:
"Lægerne har selvfølgelig stadig en stor rolle, men vi kan eksempelvis henvise til røntgen som fysioterapeut. Men er der tvivl, så bliver det tjekket af en læge. Det kan godt foregå bag linjerne, så det stadig er os, der forklarer patienten, hvad skaden er, og det frigiver meget tid for lægerne, som så har hænderne fri til eksempelvis større traumesager," fortæller Rasmus Gormsen.
Slagelse går forrest
Slagelse Akutafdeling var en af de første til at benytte fysioterapeuter, men flere er fulgt med siden:
"Vi har netop afholdt en konference på Slagelse Sygehus, for at dele viden og erfaring. Nu skal et større nationalt forskningsprojekt sættes i gang, for at undersøge de konkrete resultater af fysioterapeuternes virke på akutafdelingerne," forklarer Rasmus Gormsen.
Han er dog sikker på, at det har en effekt:
"Et lignende forsøg i Australien viste, at det har en effekt, samtidig håber vi, at forskningsprojektet kan vise, at patienterne tager mindre til egen læge efter en skade, netop fordi vi rådgiver dem," slutter Rasmus Gormsen.
I alt fire fysioterapeuter er tilknyttet Akutafdelingen i Slagelse.