Sygehusansatte: Skrabet aftale går ud over patienterne
Læger og sygeplejersker frygter øget arbejdspres, der kan gå ud over patientsikkerheden på sygehusene.
Sådan betegner sygeplejersker og læger den aftale om næste års økonomi, som torsdag blev indgået mellem regeringen og Danske Regioner.
Aftalen tilfører isoleret set sundhedsområdet 200 millioner kroner ekstra til næste år, og det er absolut ikke noget at råbe hurra over, lyder det fra de to faggrupper.
- Økonomiaftalen ser meget skrabet ud. Vi har en udvikling, hvor der er flere og flere syge, og flere og flere ældre medborgere. De har krav på en god behandling, og det koster penge, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Aftalen betyder, at kravet om en årlig produktivitetsstigning på to procent fortsætter.
Det kommer samtidig med, at andelen af behandlingskrævende patienter bliver større, og regionerne skal løfte nye store opgaver som eksempelvis retten til at blive behandlet inden for en måned.
- Der er ingen tvivl om, at vi løber ufatteligt stærkt ude i sundhedsvæsenet allerede i dag, og en fortsættelse af skruen med effektivitetskravet gør det kun værre, siger lægeforeningens formand.
Han mener, at de nye krav uundgåeligt "vil gå ud over kvaliteten i behandlingen".
Også formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen finder det uholdbart, at man bliver ved at skrue op for kravet om højere effektivitet.
- Vi er nu igen i en situation, hvor regeringen vil have flere opgaver løst for de samme penge, selv om sygeplejerskerne mange steder ikke kan løbe stærkere, siger Grete Christensen.
Hun mener, at kravet øger et i forvejen presset arbejdsmiljø, og det kan gå ud over patientsikkerheden.
- Vi er i en situation, hvor det er svært at få øje på regeringens målsætning om at sikre et trygt og godt sundhedsvæsen.
- Hvis den vision skal blive til noget, så må politikerne pege på, hvilke opgaver i sundhedsvæsenet de vil skære bort, for ellers hænger det ganske enkelt ikke sammen, siger Grete Christensen.
Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) kalder økonomiaftalen for "noget af det strammeste", han nogensinde har været med til.
- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det fortsat er svært at se, hvordan vores medarbejdere skal kunne nå det hele i det kommende år, siger han.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/