Læger vil have erstattet ældres medicin med varme hænder
Ældres forbrug af antipsykotiske lægemidler er helt hen i vejret, lyder det fra Lægeforeningen.
Det er foruroligende, at ældres forbrug af en række antipsykotiske lægemidler, som ifølge Sundhedsstyrelsen kan være farlige, er steget markant over de seneste ti år, mener Michael Dupont. Foto: Colourbox
Det mener næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont, der også er formand for foreningens lægemiddeludvalg.
Han synes, at det er foruroligende, at ældres forbrug af en række antipsykotiske lægemidler, som ifølge Sundhedsstyrelsen kan være farlige, er steget markant over de seneste ti år.
"Det er et problem, som vi skal tage meget alvorligt, og som vi skal sørge for at få nedbragt. Der er ingen tvivl om, at der er reelle problemer, men vi må se, om vi ikke kan få fjernet medicinen og erstatte den med varme hænder," siger han.
Sidste år blev der på landsplan udskrevet 3,4 millioner doser af antipsykotika, som er på Sundhedstyrelsens såkaldte rød-gul-grøn-liste til personer over 65 år.
Det viser beregninger, som DR P4 København har lavet på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Den røde kategori dækker over midler, som man skal være varsom med at give til personer over 65 år, fordi de kan svække deres funktionsevne.
De kan blandt andet øge risikoen for dødsfald blandt demensramte, og deres effekt er på en række områder mangelfuld. Derudover giver de flere bivirkninger, som kan have alvorlige konsekvenser.
Og ifølge Michael Dupont handler det om, at man ikke har været gode nok til at følge med udviklingen.
"Der er kommet flere ældre, og blandt de ældre er der en større andel, der er demente. Og vi har nok ikke helt fulgt med og sørget for, at der er nok personale til at tage hånd om den øgede plejebyrde."
"Alle bør kritisk gennemgå den medicin, de giver til de ældre patienter på plejehjemmene og se på om der kan reduceres i den," siger han.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/