23948sdkhjf

'Teknologier nytter ikke, hvis personalet ikke kan bruge dem'

Det tysk-danske samarbejde Demantec byder på en forpligtelse til at udvikle nye efter- og videreuddannelser til plejepersonale. Innovative velfærdsteknologier skal ud over rampen.
Når Bente eller Beathe med demens har behov for hjælp og omsorg i hjemmet eller på plejehjemmet, står de teknologiske løsninger nærmest i kø for at blive taget i brug. Men hverken GPS-systemer, robotter eller digitale kommunikationsplatforme nytter noget, hvis ikke plejepersonalet kan udnytte dem.

Det er hovedbudskabet fra en række danske og tyske samarbejdspartnere efter denne uges workshop i Aabenraa, som både bød på besøg på demensplejecentret Rise Parken og tætte dialoger om fremtidens demenspleje - med et samspil over grænsen.

100 deltagere var i denne uge samlet på konference. Det dansk-tyske demenssamarbejde går under navnet Demantec og skal over de næste tre år koble de nyeste demensteknologier med uddannelse og specialisering af plejepersonalet på begge sider af grænsen, så teknologiens fulde potentiale udnyttes til gavn for de demente, deres pårørende og personalet.

På demensplejehjemmet Rise Parken oplever ledelsen også et behov for en specialiseret uddannelse i at bruge de mange teknologiske løsninger:

"Det er fantastisk, når teknologi hjælper os med at få mere tid til den menneskelige kontakt. Men det kræver, at personalet har både kompetencerne og motivationen til at bruge teknologien. Derfor er der et stort potentiale i, at det bliver en integreret del af uddannelserne," siger Else Iseling, plejehjemsleder i Rise Parken, der er Aabenraa Kommunes deltager i Demantec-projektet.

Ny uddannelse
Mange velfærdsteknologiske virksomheder fået øjnene op for demens-markedet. Men koblingen fra virksomhedernes teknologi til plejepersonalets uddannelser og kompetencer har manglet. Det vil Demantec rette op på. Blandt andet har en tysk plejehjemskæde og University College Sjælland forpligtet sig til at udvikle nye efter- og videreuddannelsestilbud til plejepersonale med fokus på teknologiens muligheder, så fremtidens personale bliver specialiseret yderligere i plejen af demente.

"Målet i Demantec er at forbedre livskvaliteten for borgere med demens og samtidig optimere personalets arbejdsbetingelser via en specialisering af uddannelse og efteruddannelse med fokus på højteknologien. Det grænseoverskridende samarbejde skal skabe nye, kvalificerede uddannelsesmuligheder for personalet i demensplejen," siger Professor. Dr. Bosco Lehr fra Flensburg University of Applied Sciences og overordnet projektleder for DEMANTEC.

Demenssamarbejde giver stor konkurrencefordel
I Welfare Tech, som er en klyngeorganisationen for sundheds- og velfærdsteknologi, har man gode erfaringer med samarbejde mellem velfærdsteknologiske virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Welfare Tech er med i Demantec-samarbejdet, fordi det rummer et stort potentiale for erhvervslivet:
- Ved at få adgang til tysk fagpersonale og den store tyske viden om demenspleje, kan danske virksomheder få en stor konkurrencefordel. De vil ikke blot kunne teste og tilpasse deres løsninger i praksis, men vil også få et tæt samarbejde med personalet om brugen i hverdagen, siger Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08