23948sdkhjf

Aarhus: Slut med nøgle - ind med app

Daglig håndtering af bundtvis af nøgler er snart fortid i hjemmeplejen. Med et nyt system kan hjemmehjælperne låse borgernes døre op via en app.
De fleste har oplevet at miste en nøgle. Det er drønærgerligt, og kan være en dyr og besværlig fornøjelse. Men forsvundne nøgler kan også ende i de forkerte hænder og skabe utryghed. For hjemmehjælpsmodtagere i Aarhus Kommune er bekymringer omkring forsvundne nøgler nu historie, for fremover låser hjemmehjælperen op med en tablet.

"Det er fantastisk, at vi nu kan tilbyde vores borgere den ekstra tryghed, som det nye nøglefri låsesystem giver. Samtidig letter det hverdagen for vores medarbejdere, som ikke længere skal holde styr på en masse nøgler," siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Det nye låsesystem erstatter almindelige nøgler med digitale nøgler, som fungerer via tablets. På indersiden af opgangs- eller hoveddøren installeres en lille batteridrevet styreboks, som hjemmehjælperne via en app kan logge sig på og låse døren op med. Systemet fungerer via Bluetooth og er uafhængigt af mobildækning.

"Hjemmehjælperne skal håndtere rigtig mange nøgler, men med det elektroniske låsesystem er det slut med at bruge tid på det, ligesom borgerne ikke længere skal bekymre sig om forsvundne nøgler. Det er altså både en større sikkerhed for borgerne, en forbedring af medarbejdernes arbejdsmiljø, og en tidsmæssig besparelse for kommunen," siger Mette Halkier Laurien, projektleder, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune.

Kan rykke ud med det samme
Tidligere startede og sluttede hjemmehjælperne arbejdsdagen med at hente og aflevere nøgler på lokalcenteret, og ofte måtte medarbejderne udveksle nøgler i løbet af dagen. Det tog tid og gav flere udfordringer.

"Det er en stor lettelse for os, at vi ikke længere skal holde styr på en masse nøgler. Når vi før fik et akutopkald fra en borger, som eksempelvis var faldet, skulle vi først ind på lokalcentret og hente nøglen, før vi kunne tage ud og hjælpe vedkommende. Nu kan vi komme med det samme," siger Lone Andersen, hjemmehjælper, Aarhus Kommune.

Fakta
Borgeren og eventuelle øvrige beboere i ejendommen bruger fortsat det almindelige nøglesystem og bliver ikke påvirket af nyinstallationen. Systemet er svensk og hedder Phoniro, og det er vagt- og sikkerhedsvirksomheden G4S, der vandt udbuddet om den samlede opgave.
I alt 2.800 låse skal gøres elektroniske. Heraf er 700 allerede installeret.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078