For mange gule og røde tænder
Ny version af retningslinjer for bl.a. tandplejere skal være mere præcis: Der er simpelthen for få "grønne" tænder hos patienterne.
Den opdaterede udgave indeholder en præcisering af de diagnostiske overvejelser vedrørende tandkødsbetændelse (gingivitis) og vejleder tandlæger om, hvornår patienter med blødning fra tandkødet har behov for mere intensiv forebyggelse og kontrol i enten det gule eller det røde spor.
”Opgørelser fra regionerne har vist, at en stor andel af patienterne er visiteret i rød og gul kategori og kun en mindre andel i den grønne kategori. Det har givet os anledning til at se på, om vores retningslinje var præcis nok, og på den baggrund vurderede vi, den skulle opdateres med vejledning om, hvordan tandlæger og tandplejere skal undersøge patienterne for tandkødsbetændelse og placerer dem i enten det grønne, gule eller røde spor,” forklarer enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.
Retningslinjen retter sig først og fremmest mod tandlæger og tandplejere, der arbejder i den kommunale tandpleje og i privat praksis. Samtidig henvender den sig til dem, der ude i regioner og kommuner har ansvaret for at sikre borgerne en tandpleje med høj kvalitet og efter individuelle behov.
Særligt yngre voksne har generelt en god tandstatus, og det har medvirket til Sundhedsstyrelsens undren over, at så mange patienter er havnet i gul og rød kategori, siden den oprindelige retningslinje udkom i 2013.
Dårlig tandstatus og tandpleje kan bl.a. medføre til underernæring af i forvejen svækkede borgere, som mennesker med demens.
Målet med retningslinjen er fortsat at vejlede tandlæger og tandplejere i at tilrettelægge undersøgelser ud fra den enkeltes behov, så der tages højde for patientens aktuelle sygdomsniveau og risikoprofil.
Læs mere her.