Klar til september: Retningslinjer for træning og ernæring
Sundhedsstyrelsen bruger nemlig de næste par måneder på at indhente høringssvar til NKR. Derefter regner man med at have retningslinjerne klar til kommuner og regioners fagpersonale i september.
Arbejdet er sat i gang og retningslinjen er sendt i høring frem til 17. august 2016. Det forventes, at retningslinjen kan publiceres i september.
Byd ind med dit høringssvar her.
Den nationale kliniske retningslinje belyser via en gennemgang af den foreliggende evidens, effekten af udvalgte indsatser på ernærings- og træningsområdet til ældre med funktionsevnenedsættelse.
Retningslinjen anbefaler også, at ældre, der har nedsat funktionsevne og lider af underernæring eller er i fare for det – får et individuelt tilpasset tilbud, som kan indeholde en individuelt tilpasset kostplan, opskrifter, ernæringsdrikke med videre.
Studier af ældre peger på, at faktorer som inaktivitet, lav fysisk kapacitet og underernæring er forbundet med en øget risiko for at få en permanent nedsat funktionsevne.
Derfor er det væsentligt, at der sættes ind med ernærings- og træningsmæssige indsatser til ældre med nedsat funktionsevne og underernæring eller risiko herfor, hvad enten de ældre bor i eget hjem eller på plejehjem.
Når det gælder tilbud om træning, bør den ældre tilbydes ren styrketræning fremfor en kombination af styrke, balance og konditionstræning. Ældre, der har høj risiko for faldulykker, bør dog tilbydes balancetræning som supplement til styrketræningen.