23948sdkhjf

Holstebro vil afmystificere velfærdsteknologi for ældre

Holstebro Kommune er lige nu i gang med at indrette en lejlighed med hverdagsteknologier. Målet er at vise hvad velfærdsteknologi er - og hvordan de nye redskaber kan løfte livskvaliteten i hverdagen for især svage ældre.

”Living Lab Holstebro” er en lejlighed i Sundhedshuset Stationsvej – snart indrettet som et levende laboratorium med såkaldt velfærdsteknologi. Her kan borgere, pårørende, studerende, medarbejdere og interesseorganisationer opleve og afprøve forskellige nye teknologiske hjælperedskaber indenfor kategorierne: Søvn og hvile, mobilitet og aktivitet, husholdning, bad og toilet samt social it.

Målet er blandt andet at vise, at velfærdteknologi kan være en hel naturlig del af hverdagen – og meget mere end avancerede robotter og it-systemer.

Velfærdteknologi er også lavpraktiske redskaber i køkkenet – fx speciel designede knive og rivejern eller vakuumsugere, der giver et kraftigere greb om skruelåget, hvis du har gigt, svage led eller spasmer.

Redskaberne kan hjælpe med alt lige fra at simulere solopgang under søvnen, forcere en mudret skovbund i kørestol eller tørre dig på ryggen efter badet.

Velfærdteknologi er også apps og måleudstyr, du selv betjener, hjælp til at huske medicinen eller helt konkret; en iskold migræne-hætte.

Lyder det som noget du eller dine pårørende bør kigge nærmere på, byder uddannede frivillige og medarbejdere fra Holstebro Kommune snart indenfor til rundvisning og test af produkter i Living Lab Holstebro. Den velfærdsteknologiske lejlighed, Stationsvej 33 A, åbner dørene for første gang 2. september 2016 i forbindelse med Holstebro Åben.

Når velfærdteknologi øger livskvaliteten
"Vi håber at lejligheden bliver et samlingspunkt, som fremmer nysgerrigheden og lysten til at tage nye hjælpemidler i brug i hjemmene og i arbejdslivet. Vi ønsker at gøre teknologi konkret. At afmystificere det og gøre det tilgængeligt, og man kan i princippet afprøve alle teknologierne med hjælp fra personalet," siger Rasmus Byskov-Nielsen, der er sundhedschef i Holstebro Kommune.

"Det kan være, at pårørende opdager nogle oplagte fordele ved at introducere velfærdsteknologi i familiemedlemmernes liv. Vi møder nogle gange fordomme omkring begrebet velfærdteknologi, som går på, at ældre ikke kan finde ud af at anvende teknologi, og at det kun handler om computere og komplicerede systemer. Men med den rigtige tilgang og introduktion er jeg sikker på, at rigtig mange får glæde af den nye velfærdsteknologiske hverdagshjælp. De bliver mere selvhjulpne og får en bedre søvnrytme og det giver også større aflastning for de pårørende," siger Rasmus Byskov-Nielsen.

Inspiration og udvikling
Nogle af lejlighedens redskaber er allerede i brug rundt om i kommunen, men de fleste er nyere teknologier. Det giver blandt andet medarbejdere og studerende en mulighed for at teste og træne i laboratoriet og komme i dialog med borgerne om teknologiernes mulige betydning i deres liv.

"Vi vil inspirere, udvikle, lytte, lære og vejlede, så vi sammen får teknologi sat ind i sammenhænge, hvor det giver mening og hjælper os med at løse opgaver på en smart og hensigtsmæssig måde. På den måde er vi også bedre klædt på, når vi introducerer nye teknologiske tiltag," siger Rasmus Byskov-Nielsen, og nævner som eksempel, at kommunen vil afprøve en ny boks med digitalt huskesystem til medicin-dosering i Hjemmeplejen Vinderup efter sommer.

LIVING LAB HOLSTEBRO er et samarbejde mellem Holstebro Kommune, VIA University College og Social & Sundhedsskolen Herning.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079