23948sdkhjf

VIDEO: Musikken går lige i hjernen - og hjertet


Sang får de små grå hjerneceller til at have en fest - og hjernegymnastikken hjælper på hukommelsen - når Danmarks ældste kor hver uge mødes på Plejecenter Mølleparken i Sønderborg. Koret er Danmarks ældste - ikke målt på korets alder, men på kormedlemmernes alder.

"Det mest interessante er, at koret er i stand til at lære nye sangtekster, selv om kortidshukommelsen svigter. Der er et eller andet ved musikken, der gør, at det sidder bare fast," siger korleder og sosu-assistent Jonna Taanquist.

Den neurologiske forklaring
Den iagttagelse er ikke misvisende, mener Lise Høy Laursen. Hun er musikterapeut cand.mag og bruger til daglig musik i arbejdet med ældre medborgerne. Hun har sammen med en kollega skrevet bogen 'Musik i Øjeblikket', der beskriver hvordan og hvorfor musik virker som vitaminer for hjernen.
"Det kan forklares neurologisk. Musik rammer flere områder i hjernen end det talte sprog, det er en slags idræt for hjernen," siger hun.

En del af kormedlemmerne er ramt af demens i én eller anden grad. Musikken hjælper på både humør og dianose og det er via forskning påvist, at musik kan være med til at dæmpe uro og rastløs adfærd, og at den kan være med til at skabe kontakt og lindre depression hos personer, som har mistet sproget.

Det understøttes af forskningen, som især er foretaget i Japan. Herhjemme er der færre undersøgelser, men Lise Høy Lauersen ser sammenhængen bekræftet igennem sit daglige arbejde.

Hun har over 10 år brugt musik som terapi i alle mulige sammenhænge og er nu ansat på Det Musiske Ældrecenter på Lions Park i Hillerød.

"Musikken rammer bredt, den stimulerer både den højre- og venstre hjernehalvdel. Derved aktiveres de kreative og logiske strukturer i hjernen, og det er en effektiv cocktail, siger hun.

Mozart, populære viser og gode popmelodier har det til fælles, at denne form for populærmusik bygger på melodifraser, som hjernen opfatter som mere logiske end i andre musikarter, for eksempel kompliceret moderne jazz.
Derfor er den form for musik særligt velegnet. Genkendelighed synes at aktivere hjernen, den prioriterer nemlig det velkendte. Kombineret med psykisk trygge omgivelser for eksempel i et sangkor, hvor glæde og samvær trives, sætter de optimale rammer for at hjernen motiveres til at yde sit bedste, siger Lise Høy Lauersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072