Danske Patienter advarer om farligt pres på landets sygehuse
Spørgsmålet er, om det er realistisk at kræve nye produktivitetsforbedringer år efter år, mener organisationen
Travlhed er udbredt på landets sygehuse, og tidspresset øger risikoen for fejlbehandlinger. Sådan lyder det fra organisationen Danske Patienter.
- Der er både danske og internationale undersøgelser, der dokumenterer, at der er en direkte sammenhæng mellem overbelægning, travlhed og fejl i behandlingen.
- Det kan i sidste ende få fatale konsekvenser for patienterne, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil.
Hvis trykket på sygehusene skal lettes, kan det være nødvendigt at slække på det effektiviseringskrav, som sundhedsvæsenet er underlagt, mener Morten Freil.
Kravet betyder, at sygehusene skal øge deres aktivitetsniveau med to procent årligt.
- Man bør se nøje på, om det er realistisk at kræve flere og flere produktivitetsforbedringer år efter år, siger Morten Freil.
- Man bør overveje at give sygehusene en pause for at sikre, at der kommer mere fokus på kvaliteten, og at der er tilstrækkelig tid til pleje og dialog med patienterne.
Torsdag kunne DR berette om et markant arbejdspres på Køge Sygehus.
Travlheden er så stor, at personalet nogle gange må give sovemedicin til patienterne for at få tid til at tilse andre patienter, forlød det.
Fredag skriver DR, at sygeplejersker på Randers Regionshospital ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet blandt andet må udskyde medicineringer på grund af tidspres.
- Desværre kommer det ikke som en overraskelse for os, for vi er godt klar over, at der er for travlt på de danske sygehuse, siger Morten Freil fra Danske Patienter.
Han fremhæver, at overbelægning på sygehuse tidligere var et sæsonbetonet problem, som eksempelvis opstod under influenzaepidemier. Nu er det blevet hverdag på nogle afdelinger, at der er for få hænder til for mange patienter.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/