FOA: Trepartsaftale springer op og ned på velfærdsområderne
Det er ikke er lykkedes at nå en aftale for uddannelserne til sosu-hjælper, sosu-assistent og pædagogisk assistent. Disse felter forhandles senere.
Aftalen om flere praktikpladser indeholder ingenting om en række af de centrale uddannelser på velfærdsområder, først og fremmest social- og sundhedsuddannelserne, fortæller FOA. Og FOAs formand Dennis Kristensen beklager dybt, at det ikke er lykkedes at nå en aftale for uddannelserne til for eksempel social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent og pædagogisk assistent. Aftalen fastlægger blot, at disse felter forhandles senere.
”Øv. Vi lagde fra kaj med en stor og rigtig uddannelsesambition. Nu, hvor vi er nået i land, må vi desværre konstatere, at flere af de centrale offentlige velfærdsområder stadig svømmer rundt i uvishedens hav. Det er voldsomt skuffende, og jeg er ked af, at vi på lønmodtagerside ikke kunne stå nok sammen til at få hele det offentlige område med i en langsigtet aftale ligesom i 2007,” siger Dennis Kristensen.
FOA frygter, at den opkvalificering af den offentlige sektor, som ellers mange holder skåltaler om, nu blot ender som tomme løfter. Ingen aner i dag, om der kommer flere pladser, det samme antal pladser eller færre pladser på uddannelserne, lyder det fra FOA.
”Vi lavede i 2007 en langsigtet trepartsaftale, der har dokumenterede resultater. Hvis vi vil hæve kvaliteten på centrale velfærdsområder, så vil jeg advare meget indtrængende mod, at vi springer fra tue til tue – og fra budgetår til budgetår. Erfaringer med dette er entydigt dårlige,” siger Dennis Kristensen.
Han peger især på, at alle fremskrivninger indikerer en stor stigning i antallet af ældre i Danmark, og dermed også for behovet for uddannet og kvalificeret arbejdskraft på social- og sundhedsuddannelserne. Men det har vist sig umuligt at indgå en såkaldt dimensioneringsaftale, der fastlægger uddannelsesoptaget og antallet af praktikpladser i en årrække fremover.
Trepartsaftalen har fået en titel om, at det er en aftale om ”tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark.”
”Store dele af den offentlige sektor hører så åbenbart ikke længere med til ”hele Danmark”. Det er ikke et rigtigt signal at sende, hvis den offentlige sektor nu skal til at være en slags B-arbejdsmarked,” mener Dennis Kristensen.
FOA peger også på, at der er positive elemeter i den nye aftale:
”Der er for eksempel godt, at der nu skal ses nærmere på et nyt og sammenhængende voksen- og efteruddannelsessystem. Det trænger vi til, og det følger nu af aftalen,” siger Dennis Kristensen.