Sundhedspersonale er unødigt bange for hiv-smitte
Der er brug for mere viden, lyder det fra både FOA og Dansk Sygeplejeråd.
Alligevel viser det sig, at personalet i sundhedsvæsnet ofte ikke kender den nye virkelighed for smittede, skriver Politiken. Det viser en undersøgelse fra analysefirmaet Voxmeter foretaget for Hiv-Danmark og Aids-Fondet.
Her siger 64 procent, at en velbehandlet hiv-smittet kan smitte via blod, 32 procent mener, at sæd smitter, og 24 procent at det også gælder for vaginalt sekret.
Kun knap hver tredje ved, at ingen af kropsvæskerne smitter, når man som hiv-smittet følger sin behandling.
Tallene ærgrer formand i Hiv-Danmark, Helle E. Andersen, der selv er hiv-smittet.
"Det er jo paradoksalt, at vores medlemmer mødes med uvidenhed og fordomme i netop sundhedsvæsnet," siger Helle E. Andersen.
Ifølge Hiv-Danmark skyldes holdningen til hiv-smitte og aids, at sygdommen i 80’erne blev set som uhelbredelig. Her blev den kædet sammen med sex, homoseksualitet, skyld og skam.
"Det har sat sig fast hos folk, især i en vis aldersklasse. Der har været en dæmonisering, men aldrig kampagner, der med samme styrke har fortalt, at hiv-smittede i behandling ikke smitter," siger Helle E. Andersen.
Hun mener, at sundhedsvæsnet burde uddanne personalet bedre, også for at sikre, at de ikke plages af unødig frygt.
Det er Karen Stæhr enig i. Hun er sektorformand for social- og sundhedsområdet i fagforbundet FOA, som repræsenterer social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
"Som fagprofessionelle skal vi netop være professionelle over for alle former for mennesker og de sygdomme, de kommer med," siger hun til Ritzau
"Så hvis man reagerer negativt eller er angst for nogle sygdomme, må det være fordi, vi har for lidt tid til at få den nødvendige viden og læring om de forskellige sygdomme."
Anni Pilgaard, som er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, er overbevist om, at de fleste sygeplejersker er klar over, at risikoen for at blive smittet med hiv er minimal.
"Men når det er sagt, så tror jeg, de, der ikke arbejder på akutte afdelinger og lignede, godt kunne mangle mere viden. Måske specielt den ældre generation," siger hun til Ritzau.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/