Dansk Erhverv: Sæt tempoet op på forebyggelse
I alt for mange år har kommunerne famlet i blinde, når det handler om forebyggelse, og målene har været ukonkrete, lyder det fra erhvervsorganisationen på baggrund af en ny rapport.
Rapporten viser, at der årligt flere millioner sygedage kan tilskrives risikofaktorerne. Der er årligt et produktionstab på 22 mia. kroner på grund af disse faktorer, og de årligt koster samfundet flere mia. kroner. Hvis man ser alene på fysisk inaktivitet og mental usundhed, så koster de samfundet mere end 10 mia. kroner årligt.
I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som repræsenterer en stor del af de private virksomheder på sundhedsområdet hæfter chefkonsulent Katrina Feilberg sig ved, at vi ikke er kommet længere med at forebygge.
”Det er ikke ligefrem nye lidelser, som står på listen. Det er derfor nedslående at se, at vi ikke er kommet længere med at forebygge. I alt for mange år har kommunerne famlet i blinde, når det handler om forebyggelse. Og målene har været ukonkrete. Og det koster desværre. Ikke bare menneskeliv, men også på bundlinjen,” siger hun.
Kommunerne skal forpligtes til en indsats
Med denne rapport bliver det tydeligt, at der er et akut behov for at sætte ind, lyder det fra Dansk Erhverv, der mener, at kommunerne skal forpligtes til at handle på baggrund af en national strategi med klare mål på forebyggelsesområdet. Strategien skal udformes i samarbejde med regioner, kommuner, erhvervslivets partnere, patientforeninger mv.
”En mere aktiv og målrettet sundheds- og forebyggelsesindsats vil være godt for den enkelte borger, som ellers risikerer at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet. Samtidig vil det spare samfundet for stadig større udgifter, når stadig flere falder uden for arbejdsmarkedet pga. sygdom. og give store beskæftigelsesmæssige gevinster. ”Vi skal med andre ord sætte tempoet op – både på forebyggelse og genoptræning. Ved at danskerne får lov at leve længere og ikke mindst bedre fremtidssikrer vi vores velfærd bedst,” siger hun.