23948sdkhjf

Nu skal effekterne af rehabilitering i ældreplejen undersøges

Virker rehabilitering - og på lang sigt? Den nye undersøgelse er det første systematiske effektstudie af de indsatser, som kommunerne er i gang med at implementere.
En omfattende analyse skal over to år kortlægge effekterne af rehabilitering af ældre i Nyborg Kommune. Målet er ikke bare at belyse, hvad rehabilitering betyder for den ældres funktionsevne, men også betydning for livskvalitet og ensomhed.

Hvilken effekt har rehabilitering egentlig – på kort og på langt sigt? Har alle grupper af ældre lige stor gavn af rehabilitering? Og hvad betyder rehabilitering for de ældres livskvalitet?

De spørgsmål skal KORA i samarbejde med Nyborg Kommune og Ældre Sagen finde svar på i en effektanalyse af hverdagsrehabiliteringen i Nyborg Kommune.

"Selv om man i mange kommuner tilsyneladende har gode erfaringer med at rehabilitere ældre, så mangler vi reel viden om og dokumentation for effekterne af rehabiliteringen, både i et kortere og et længere tidsperspektiv. Vores undersøgelse er det første systematiske effektstudie af de indsatser, som kommunerne er i gang med at implementere," siger professor i KORA Tine Rostgaard, der står i spidsen for undersøgelsen.

Tre delprojekter

Den samlede effektanalyse består af tre delprojekter. I første omgang kortlægger forskerne indhold og organisering af hjemmeplejen og rehabiliteringsindsatsen i Nyborg Kommune. Anden del analyserer, hvilket udbytte borgerne har i forhold til ikke bare funktionsevne, men også livskvalitet og ensomhed.

"Ensomhed er en klar markør for et menneskes tab af funktionsevne, og derfor er det relevant at have fokus på det punkt," siger Tine Rostgaard.

Tredje del af projektet vil undersøge effekterne for fire forskellige målgrupper af ældre, for en borger med et misbrug har måske ikke samme udbytte af en bestemt ydelse som en borger med kognitive vanskeligheder eller en mild grad af demens, mener Tine Rostgaard:

"Når vi undersøger fire forskellige målgrupper, får vi et klarere billede af, hvem der har gavn af hvilke ydelser, og hvordan et rehabiliteringsforløb skal skrues sammen for at få størst mulig effekt," siger Tine Rostgaard.

Omkring 540 borgere på 65 år eller derover vil indgå i projektet, som løber frem til 2018. Både ældre, der allerede modtager hjemmepleje, og ældre, der skal visiteres til hjemmepleje for første gang, vil deltage i undersøgelsen.

Undersøgelsen finansieres af Ældre Sagen og Nyborg Kommune. Resultaterne forventes offentliggjort i december 2018.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078