23948sdkhjf

Nyt lys på Rigshospitalet Glostrup

Energibesparende belysning på sygehus tilpasser sig dagslyset med glidende regulering fra varmt til koldt lys
Det er som bekendt sparetider på landets supersygehuse. Der bliver passet på pengene og skåret hjørner som aldrig før.

Men der er også lyspunkter ved regionernes nye barske økonomiske virkelighed, som blandt andet dikteret af Finansministeriet.

Det tvinger sygehusplanlæggerne til at tænke nyt.

Det har man for eksempel gjort på Rigshospitalet Glostrup, der netop har gennemført en renovering og fornyelse af belysningen i sengetårnet, hvor alle lysstofrør og kompaktrør nu er afløst af LED-lyskilder.

Målet har dels været at få teknologisk tidssvarende lys, der sikrer en angiveligt markant energibesparelse, dels at skifte til løsninger, der ikke skal serviceres i samme grad, så ressourcerne kan bruges på andre ting.

Det har samtidig været vigtigt at hæve lyskvaliteten - selve oplevelsen af lysniveau og farvegengivelse - blandt andet med mulighed for såkaldt dynamisk lys.

Nye armaturer

Rigshospitalet Glostrup har fået ekstern rådgivning om, hvordan patienterne oplever og påvirkes af lys - og det har mundet ud i kravspecifikationerne til leverandøren Arkilux Design, der har leveret hospitalets nye lysløsning.

"Projektet i sengetårnet omfatter både ombygning af eksisterende armaturer og levering af nye", siger rådgiver Lars Franklin Rasmussen fra Arkilux Design.

"De nye armaturer er udstyret med dynamisk lys, hvor det kunstige lys kan tilpasses dagslyset med en glidende regulering fra varmt til koldt lys. Teknisk set i området 2700 til 6500 Kelvin", tilføjer han.

50 procent bedre LED

LED-teknologien har gennemgået en rivende udvikling siden 2012, da de energibesparende lyskilder kom på markedet.

I dag er nogle leverandører nået til femte generation, og effektiviteten er øget så markant, at den type lyskilder i dag giver 50 procent mere lys pr. watt end for fire år siden.

På et moderne sygehus er det vigtigt, at lyskilde og armaturer er tilpasset hinanden. Kun sådan kan der - ifølge lysforskerne - opnås optimal effektivitet og en lang levetid uden farveforandringer eller tab af effekt.

I projektet på Rigshospitalet Glostrup er det indarbejdet i såvel ombygningen af de eksisterende armaturer som ved udviklingen af nye.

"Samtidig åbner teknologien i de nye armaturers LED-moduler for brug af smartphones eller andre trådløse styringer til at regulere lyset på en brugervenlig måde", siger Lars Rasmussen.

Styringsmuligheder af den type kommer ifølge sygehusplanlæggerne på Rigshospitalet Glostrup til at præge markedet i fremtiden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093