23948sdkhjf

Lene løfter Helsingørs demensfamilier

Kommunen arrangerer bl.a. kurser og temamøder om demens, som giver pårørende en større forståelse for, hvad sygdommen gør ved deres nærmeste.
I Helsingør Kommune er der stor fokus på demensvenligheden. Blandt andet tog kommunen allerede i 2011 initiativet til at ansætte en 'Pårørende-konsulent', og at inddrage pårørende i forskellige netværk.

Pårørende-netværket i Helsingør Kommune er til for alle voksne pårørende. Men størsteparten af de pårørende som henvender sig, er pårørende til mennesker med demens, og derfor er der særlig mange tilbud til dem.

Pårørendekonsulent Lene Mosegaard Jensens klare opfattelse er, at de pårørende oplever, at deres nærmeste ændrer sig over tid og behøver mere og mere hjælp.

"Når ægtefællen med demens ændrer personlighed er det forvirrende og sorgfyldt for den nærmeste pårørende, som langsomt mister deres fortrolige kære. Samtidig giver demenssygdommen praktiske udfordringer, som fletter sig dybt ind i hverdagen.

I Pårørende-netværket kan pårørende mødes i grupper med andre pårørende. Her kan de trække på hinandens erfaringer, dele oplevelserne og få faglig rådgivning. De pårørende er typisk meget glade for netværket, fordi det er nemmere at sætte ord på de ting, de går og tumler med og få feedback.

Kommunen arrangerer også kurser og temamøder om demens, som giver pårørende en større forståelse for, hvad sygdommen gør ved deres nærmeste.

Mange pårørende benytter sig også af muligheden for personlige samtaler med Pårørendekonsulenten, når de er særligt pressede eller har brug for at få klarhed over situationen.

Foreningen ”Pårørende i Danmark” og Ældresagen har lavet et Charter som arbejder på at få Pårørenderådgivere i alle kommuner. For øjeblikket er der kun pårørenderådgivere i Assens og Århus.

Pårørende-netværket henvender sig til for alle voksne pårørende til personer med langvarig og alvorlig sygdom.
Der er grupper til pårørende til senhjerneskade, Parkinson m. fl. og Mindfulness-kurser til pårørende med stress.
I løbet af et år er der 4-5 pårørendegrupper målrettet pårørende til personer med demens. Et par temamøder om demensproblemer og et Demenskursus hver andet år.
Pårørendekonsulenten har lidt over 300 ”Personlige Samtaler” om året, halvdelen af disse er med pårørende til personer med demens. Derudover har pårørendekonsulenten 300 korte telefonrådgivninger årligt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078