23948sdkhjf

Sygehus jagter sponsorer til kunstindkøb

Da det kommende supersygehus i Hillerød fik barberet sit kunstbudget med to tredjedele, måtte strategien tænkes radikalt om. Nu jagter hospitalet sponsorer for at nå i mål med sin kunstvision
Der bliver næppe nogen Per Kirkeby-malerier på væggene, når Nyt Hospital Nordsjælland om cirka fem år slår dørene op til det nye supersygehus i Hillerød.

Til gengæld bliver kunsten en integreret del af arkitekturen i det firkløverformede sygehus og kan være at finde i alt fra skulpturer til sengelinned og service, fortæller projektdirektør Henrik Schødts fra Nyt Hospital Nordsjælland.

Her er man ved at være på plads med strategien for kunst på hospitalet, efter byggeriet i sommer - under en vis politisk tumult - fik barberet to tredjedele af sin kunstbevilling, nemlig fra 38 til 13 mio. kr. Det svarer til 0,33 procent af byggesummen for det nye hospital.

"Nu ligger der en kunststrategi, som skal udmøntes, og i den forbindelse vil vi se på, om vi kan få noget fondsstøtte til projektet. Vi synes, projektet er så vigtigt, at vi håber nogen vil støtte op om det," siger Henrik Schødts.

Må tænke ud af boksen

Det reducerede kunstbudget har tvunget projektorganisationen bag byggeriet til at tænke ud af boksen. Sammen med kunstrådgiverne Nicolai Wallner & Kristoffer Weiss har man derfor formuleret en vision for, hvilken funktion kunsten skal have på det nye hospital.

"Det handler i høj grad om at skabe distraktion og skabe et menneskeligt hospital i kontrast til de mere institutionelle rammer. Når man er indlagt på et hospital, har man brug for adspredelse. Ikke nødvendigvis i form af store malerier, men mere små ting, som får tankerne væk fra, at man er på et hospital. Derfor arbejder vi med at få kunsten ind i de helt små ting som eksempelvis service og sengelinned", fortæller Henrik Schødts.

Arkitekturen på sygehuset er bygget op omkring naturen med grønne gårdmiljøer, og derfor arbejder projektgruppen på at integrere arkitektur, kunst og natur i byggeriet. Derudover skal kunsten også bruges til at hjælpe patienter og pårørende til at finde vej på det nye hospital.

"Vi skal ikke ud og indkøbe store kunstværker, for det er der jo ikke penge til, så vi må gøre det på en anden måde. Det behøver ikke nødvendigvis at være et Per Kirkeby-maleri", siger Henrik Schødts.

Bedre heling med kunst

Selv om kunst umiddelbart kan synes at være en unødvendig luksus i forbindelse med en hospitalsindlæggelse, er der ingen tvivl om, at kunsten har stor betydning for patienternes heling, understreger han.

"Det gælder om at få normaliseret sin hverdag så meget som muligt og få tankerne væk fra sygdommen, som styrer meget. Vi tror også, det har stor betydning for personalet at få et åndehul, for de arbejder i et miljø, hvor mange ting er sat på spidsen," siger Henrik Schødts og tilføjer:

"Det har ikke noget at gøre med fint kunstsnobberi eller stor pompøs kunst, men om at skabe en modsætning til det institutionelle og hvad, man normalt forbinder med et hospital. Vi tror, at folk heler hurtigere i et menneskeligt miljø, og at personalet vil trives bedre, hvis de færdes i et miljø, som ikke bare er effektivt, men også rart at være i. Så vi tror, det vil give et løft til både patienter, personale og de pårørende," siger Henrik Schødts.

Menneskelig arkitektur

Nyt Hospital Nordsjælland kommer til at ligge som en pavillon midt i en skov i området Favrholm i Hillerød Syd. Det nye hospital bygges med en fælles akutmodtagelse og cirka 570 énsengsstuer.

Alle hospitalets funktioner samles i én firkløverformet bygning, hvor der er lagt vægt på at holde arkitekturen i menneskelig skala tilpasset til det omkringliggende landskab.

Hospitalet bliver således maksimalt fire etager højt, men designet er fleksibelt og kan tilpasses udviklingen. I alt bliver byggeriet, som er tegnet af de anerkendte schweiziske arkitekter Herzog & the Meuron og danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter, cirka 112.000 kvadratmeter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078