Nye samarbejder skal skabe smarte velfærdsløsninger
Sundhedsvæsenet og forskerne kommer tæt på virksomhederne i initiativet MTIC Circular Co-Creation, som gøre virksomhederne bedre i stand til at ramme plet med nye produkter, koncepter eller forretningsmodeller.
Sundhedsvæsenet og forskerne kommer tæt på virksomhederne i initiativet MTIC Circular Co-Creation, som netop har fået bevillingerne på plads: 12 mio. kroner fra EUs regionalfond og seks mio. kroner fra Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler.
Initiativet skal gøre virksomhederne bedre i stand til at ramme plet med nye produkter, koncepter eller forretningsmodeller, så de både kan effektivisere den danske sundheds- og velfærdssektor og slå igennem på det globale marked. Det er planen at etablere 15 innovationssamarbejder, der hver rummer mindst tre mindre virksomheder og inddrager videninstitutioner som Aarhus Universitet eller VIA University College samt kommuner og hospitaler.
"Sundheds- og velfærdssektoren tørster efter nye, smarte løsninger, så pengene kan række til, at befolkningen bliver ældre og ældre, at flere får kroniske sygdomme, og at nye og dyre behandlinger kommer på banen og giver borgerne øgede forventninger til systemets kunnen. Vi er nødt til at arbejde mere på tværs for at få de bedste løsninger, og her er MTIC Circular Co-Creation et spændende initiativ," siger formand for vækstforum og regionsrådet i Midtjylland Bent Hansen.
For kommunerne betyder MTIC-initiativet, at de både har udsigt til at kunne tilbyde mere og bedre velfærd til borgerne og udviklingsmuligheder til virksomhederne. Og i kraft af, at nye brancher inddrages i arbejdet, kan flere kommuner og deres virksomheder komme på landkortet i forhold til at levere løsninger til sundheds- og velfærdssektoren, påpeger borgmester Jan Petersen fra Norddjurs Kommune.
For at kunne komme i betragtning, skal virksomhederne ønske at arbejde med løsninger, der flugter med MTIC's strategiske fokusområder, nemlig aldring og demens, rehabilitering, forebyggelige genindlæggelser og overgange. Endvidere er digitalisering og patient/borger empowerment en integreret del af mindsettet i MTIC's arbejde.
Initiativet skal gerne føre dem frem til mindst 15 prototyper, koncepter, testresultater eller lignende, der efterfølgende skal gøres klar til markedet.