Statsrevisorer: For stort skel på antal undervisningstimer
En sygeplejerskestuderende i Sønderborg tilbydes 71 procent flere timer, end hvis hun gik på en uddannelse i Thisted. Det er utilfredsstillende, lyder kritikken fra statsrevisorerne, der har gennemgået undervisningen på Danmarks professionshøjskoler
Statsrevisorerne opfordrer til, at professionshøjskolerne sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet undersøger sammenhængen mellem antallet af undervisningstimer og uddannelsens kvalitet. Modelfoto: Colourbox
Det er utilfredsstillende, lyder kritikken fra statsrevisorerne. De har gennemgået undervisningen på Danmarks professionshøjskoler og er ikke videre imponerede.
"Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at professionshøjskolerne ikke har forvaltet deres ressourcer til undervisning tilstrækkelig effektivt," lyder en af konklusionerne i den nye beretning.
Statsrevisorerne bemærker særligt, at der er stor forskel på, hvor mange undervisningstimer de forskellige skoler tilbyder de studerende.
På læreruddannelsen kan antallet af timer til undervisning variere med op til 50 procent. For pædagoger kan det variere med 66 procent.
Derudover er der kun én ud af landets syv professionshøjskolers bestyrelser, der har opstillet mål for, hvor stor en del af arbejdstiden som skal udgøres af egentlig undervisning.
Statsrevisorerne kritiserer derfor, at skolerne ikke har sikret, at underviserne bruger en større del af arbejdstiden på reel undervisning.
Statsrevisorerne opfordrer til, at professionshøjskolerne sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet undersøger sammenhængen mellem antallet af undervisningstimer og uddannelsens kvalitet.
Beretningen omhandler de fire største professionsuddannelser. Det er lærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske.
I år er der budgetteret med et taxametertilskud til professionshøjskolerne på cirka 4,5 milliarder kroner. Skolerne er selvejende institutioner med hver deres bestyrelse, der skal sikre uddannelsens kvalitet og effektiv drift.
Statsrevisorernes kritik bygger også på, at hovedparten af skolernes bestyrelser ikke har nok viden om, hvordan deres undervisere bruger tiden.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/