23948sdkhjf

Fem måneder fri for infektioner

Gelsted Plejecenter indførte nye standarder for nedre toilette og forebyggelse af urinvejsinfektioner. Nu skal modellen udbredes til hele Middelfart Kommune.
Urinvejsinfektioner er den hyppigste bakterielle infektion hos ældre. De udgør et stort behandlingsmæssigt problem, men kurven kan knækkes med en forebyggende indsats. Det viser resultater fra Plejehjemmet Sofiegården i Aalborg, hvor 50 beboere har haft 150 dage uden urinvejsinfektioner og i Middelfart Kommune på Gelsted Plejecenters demensafsnit, hvor 12 beboere var uden urinvejsinfektioner i fem måneder. Begge steder var urinvejsinfektioner tidligere en fast del af hverdagen med dertil hørende ekstra medicinering, pleje og uro.

Øget indsats omkring nedre toilette og forebyggelse gav mærkbare resultater.

“Vi har ændret vores pleje- og vaskevaner, så vi nu har samme systematiske fremgangsmåde og deler viden,” fortæller social- og sundhedshjælper Tina Poulsen, Sofiegården.

“Vi har langt færre urinvejsinfektioner og meget roligere beboere. Urinvejsinfektioner gør beboerne urolige og skaber konflikter,” oplyser social- og sundhedsassistent Jeanett Mathiasen, Gelsted Plejecenter.

Vasketoiletter

På landsplan er der også øget fokus på vasketoiletters mulige, positive effekt, og antallet af vasketoiletter, kommunerne har etableret eller er i gang med at etablere, er steget markant siden sidste år. Der er nu omkring 3.600 kommunalt betalte vasketoiletter på plejecentre og i private hjem, og i Viborg Kommune kan man registrere et nedsat antal urinvejsinfektioner hos borgere med vasketoiletter.

“Nogle borgere med hyppige urinvejsinfektioner kan få bevilget skylle-tørretoilet, men først når de er udredt i forhold til korrekt hygiejne og forebyggelse. Og i de tilfælde har vi set en effekt, fortæller udviklings- og implementeringskonsulent Jette Hede, Viborg Kommune.

Gelstedmodellen skal udbredes til alle plejehjem

Vaskefad, klude, vaskecreme, vådservietter og håndklæder. Social- og sundhedsassistent Jeanett Mathiasen har ingredienserne klar til nedre toilette. Hun dypper den rene klud i vandfadet og begynder at vaske. Så tager hun en ny klud og dypper i vandfadet. Der kommer kun rene klude i fadet, og Jeanett Mathiasen er i det hele taget meget opmærksom på så vidt muligt at holde rent og urent adskilt.

DF-Brød.9.u-indryk: Jeanett Mathiasen kender rutinerne. Hun og kollegaen, social- og sundhedsassistent Marlene Høgh Friss, har arbejdet målrettet med at forbedre det nedre toilette og forebygge urinvejsinfektioner på demensafsnittet på Gelsted Plejecenter.

Et arbejde, der har givet så gode resultater, at inkontinensinstruktør i Middelfart Kommune Dorte Ravn Lomholt har døbt den systematiske indsats Gelstedmodellen og nu arbejder på at udbrede modellen til hele kommunen.

Systematisk indsats

“Vi havde store problemer med urinvejsinfektioner, og det var et tema på et af vores stormøder. Min kollega og jeg besluttede, at vi ville sætte fokus på emnet og gøre en systematisk indsats. Vi sørgede for, at alle kendte og fulgte de samme vigtige rutiner. Og vi begyndte at føre statistik over urinvejsinfektioner og nedre toilette hos hver enkelt. På teammøder hver 14. dag gennemgår vi oplysningerne. Hvad har vi gjort, og hvad kan vi gøre bedre? Hvor ofte er der bleskift, bliver der brugt vådserviet efter toilette og bleskift? Hvor meget og hvad drikker borgeren?”

“På den måde kan vi se, om der er noget, vi skal hanke op i. Og på det følgende teammøde gennemgår vi så, om det har virket. Vi kigger på den enkelte borger hver gang, og alle kollegerne bakker op om den øgede indsats,” fortæller Jeanett Mathiasen.

Og arbejdet har båret frugt. Antallet af urinvejsinfektioner er mindsket markant, og det har givet mere ro på demensafsnittet og større livskvalitet hos beboerne.

Artiklen er bragt i samarbejde med Fagbladet FOA.

Fem måneder uden urinvejsinfektioner. Det er resultatet af øget fokus på forebyggelse på demensafsnittet på Gelsted Plejecenter. Modellen udbredes nu i hele Middelfart Kommune.
Kilde: Social- og sundhedsassistent Jeanett Mathiasen, Gelsted Plejecenter


Urinvejsinfektion er den hyppigste infektion hos ældre på plejecentre. Der registreres årligt 300.000-400.000 tilfælde af urinvejsinfektion i almen praksis i Danmark.
Kilder: Hospital Associated infections at Long Term care facilities, CEI, SSI, 2013. Professor Niels Frimodt-Møller, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet


Mellem 15.000-20.000 danskere får hvert år urinvejsinfektion i forbindelse med sygehusindlæggelse.
Urinvejsinfektion er den hyppigst sygehuserhvervede infektion i Danmark.
Kilde: Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer. Central enhed for Sygehushygiejne, Statens Serum Institut.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079