23948sdkhjf

Sygefravær blandt mobbede kan skyldes stress

Som noget nyt har forskerne undersøgt, om mobning fører til stress og problemer med at sove, og om det kan være med til at forklare sygefravær.
Ansatte, der føler sig mobbet på jobbet, er mere syge end andre ansatte. Det dokumenterer to nye undersøgelser som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Som noget nyt har forskerne undersøgt, om mobning fører til stress og problemer med at sove, og om det kan være med til at forklare sygefraværet. Det kan det, viser undersøgelserne. 13 procent af langtidssygefraværet skyldes nemlig stress, og andre 13 procent skyldes søvnproblemer.

I de to undersøgelser har forskerne kigget på langtidssygefraværet blandt ansatte, der oplever mobning. Det drejer sig om sygefravær på mere end 30 dage. Begge undersøgelser slår fast, at medarbejdere, der føler sig mobbet, er meget mere væk fra jobbet end andre – faktisk har de cirka dobbelt så meget langtidssygefravær som andre ansatte. Samtidig viser undersøgelserne, at 11 procent er udsat for mobning dagligt, ugentligt, månedligt eller af og til. Det svarer til 1 ud af 10 personer.

Hvordan mobning ellers påvirker os, og hvordan resten af langtidssygefraværet kan forklares, ved forskerne ikke. Men de peger på, at mobning kan have konsekvenser i form af søvnproblemer og stress, og at det er en del af forklaringen bag sygemeldingerne.

Til gengæld er det ikke sådan, at stress og problemer med at sove tilsammen kan forklare 26 procent, eller en fjerdedel, af det samlede langtidssygefravær blandt de mobbede. Tallene kan nemlig ikke lægges sammen:

"Er man stresset, sover man dårligere, og kan man ikke sove, kan man blive stresset. Så tingene hænger sammen. Men som noget nyt har vi prøvet at finde ud af, hvad det egentlig gør ved os, når vi oplever mobning," siger Åse Marie Hansen, der er professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og fast tilknyttet NFA, til Magasinet Arbejdsmiljø. Hun står bag den ene af undersøgelserne, som har fokus på sammenhængen mellem mobning, stress og sygefravær.

I undersøgelsen om mobning, stress og sygefravær er 4.500 medarbejdere, som har følt sig mobbet inden for det seneste år, blevet spurgt til fire tegn på stress. De har blandt andet svaret på, hvor ofte de har følt sig uden indflydelse på væsentlige ting i deres liv i løbet af de seneste fire uger. Eller hvor ofte de har oplevet medgang i løbet af de seneste fire uger. Samtidig har forskerne fulgt sygefraværet, et år efter medarbejderne har følt sig mobbet.
I den anden undersøgelse er 7.650 beskæftigede, som har oplevet mobning på jobbet, blandt andet blevet spurgt om seks forskellige tegn på dårlig søvn. Samtidig er sygefraværet blevet fulgt af forskerne i to år efter, mobningen fandt sted.
kilde: Magasinet Arbejdsmiljø
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078