23948sdkhjf

2.200 medarbejdere i Odense får bæredygtigt arbejdstøj

Der blev tænkt både økonomisk-, miljømæssig- og social bæredygtighed ind i udbuddet, da leverandøren af det nye arbejdstøj skulle findes.
2200 sundhedsfaglige medarbejdere i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense har fået nyt og bæredygtigt arbejdstøj.

Som noget nyt blev der tænkt både økonomisk-, miljømæssig- og social bæredygtighed ind i udbuddet, da leverandøren af det nye jobtøj skulle findes. Det var både et klart politisk og ledelsesmæssigt ønske, at bæredygtighed indgik som et særskilt tildelingskriterium med en vægtning på hele 20 %. De øvrige tildelingskriterier var de mere traditionelle; Pris (40%), kvalitet (15%) og service (25%).

Bæredygtighedskravene har resulteret i, at jobtøjet primært består af standardvarer, som ikke skal produceres særligt til kommunen. Derudover vil der være et smallere sortiment, der kan reducere spild, og så er der fravalgt miljøbelastende materialer, som eksempelvis denim, der kræver stort vand- og energiforbrug i både produktion og daglig vask. Det særlige krav til genanvendelse betyder, at det nye jobtøj efterfølgende bliver brugt til at fremstille "Odense posen", som bl.a. vil komme ud og ligge på bibliotekerne i byen.

Det er De Forenede Dampvaskerier A/S, der er leverandør af det nye og bæredygtige arbejdstøj til medarbejderne.

Kan inspirere andre kommuner

Det bæredygtige jobtøj har resulteret i en besparelse på 1,5 mio. kr. årligt, hvilket i alt udgør 9 mio. kr. i hele kontraktperioden.

Rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen Brian Skov Nielsen er stolt over, at kommunen tager bæredygtighed alvorligt, og han er glad for, at man på én og samme tid kan tage sig omsorgsfuldt af de ældre og passe på den klode, som den kommende generation skal vokse op i:

- Det har stor betydning for miljøet, bæredygtigheden og klimaet, at vi som kommune tænker bæredygtighed ind i vores udbud. Vi er faktisk den første kommune i Danmark, der stiller et sådan krav til bæredygtighed i hele tøjets livscyklus fra bomuldsmark og fiberproduktion til efterfølgende genanvendelse. Nu er vi de glade ejere af bæredygtigt kommunalt jobtøj, som endda er billigere end det gamle jobtøj, siger han.

Samtidig håber han, at det kan inspirere andre kommuner og leverandører til at have lige så stort fokus på bæredygtighed fremadrettet.

- Det, at vi vægtede bæredygtig så højt, tvang alle tilbudsgivere til at tænke nyt og kreativt samt se bæredygtighed i et større perspektiv. Forhåbentlig vil de tage dette med sig videre, siger han.

Odense Kommune er nu nomineret til Grøn Indkøbspris 2016, der uddeles hvert år til en aktør, der har gjort en særlig indsats for at fremme bæredygtige indkøb. Vinderen af Grøn Indkøbspris 2016 afsløres d. 11. november ved den nordiske konference ”Green Growth through Public Procurement” i København. Konferencen arrangeres i samarbejde med Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078