Pris til kræftafdeling i Aarhus
Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital er netop udnævnt til årets kræftafdeling.
Afdelingen får blandt andet prisen på grund af en indsats for at involvere patienter mere i deres egne forløb og støtte dem bedst muligt ved også at involvere deres netværk.
- Hvis der er noget, vi gerne vil blive klogere på, spørger vi patienterne og pårørende. Den tankegang har bredt sig som ringe i vandet og gennemsyrer den måde, vi gør tingene på, fortæller klinisk sygeplejespecialist Birgitte Espersen.
En nem måde at gøre det på viste sig, da afdelingen spurgte patienterne om de ville deltage i et brugerråd og i stedet for fik et forslag om at oprette en lukket Facebookgruppe. Gruppen har lige nu 258 medlemmerne og giver afdelingen vigtig viden og inspiration - uden at det koster patienterne ekstra ressourcer som tid eller transport.
En holdindsats
Processen hen mod at blive en mere involverende afdeling startede med, at afdelingen skiftede navn fra Onkologisk Afdelingen til det mere mundrette Kræftafdelingen. Afdelingen er samtidig blevet delt op i mindre teams, hvor pleje og behandling er en holdindsats. Samtaler om kemoterapi og strålebehandling finder for eksempel sted på et og samme tidspunkt i stedet for at patienterne sendes fra den ene samtale til den anden.
Afdelingens hjemmeside har også været igennem en større forandring for at kunne tilbyde information i almindeligt dagligdagssprog. Den tilgodeser nu også patienter, som ikke kan læse store tekstmængder, fordi meget information også er tilgængelig i korte videoklip.
Netværksmøder
Netværksmøder er også blevet en fast del af afdelingens tilbud – for eksempel til unge patienter og til patienter med kræft i hjernen. Patient, familie, venner og evt. relevante fagpersoner i patientens netværk bliver inviteret til en fælles samtale om patientens situation og udfordringer. Patienten bestemmer selv, hvem der skal deltage. En læge og en sygeplejerske fortæller om sygdommen og behandling - og hvordan det kan påvirke patientens hverdag. Målet med disse møder er at finde ude af, hvordan man med en fælles indsats bedst muligt støtter den syge.
Prisen blev uddelt i forbindelse med Landskursus for Kræftsygeplejersker, som blev afholdt på Hotel Koldingfjord den 4. og 5. november.