23948sdkhjf

Nyt demenscenter med træning, socialt samvær og musikterapeut

Frederikshavn holder åbent hus på Ingeborghus på lørdag den 19. november.
Der er kommet et nyt center for demensramte i Frederikshavn. Ingeborghus hedder det, og hensigten er, at det skal gøre en forskel for både demensramte og deres pårørende.

- Frederikshavn Kommune er allerede langt i arbejdet med at skabe de rette tilbud til borgere med demens og har et ønske om at skærpe profilen. Vi vil sætte værdigheden og fleksibiliteten højere. Og samtidig være opmærksom på den nyeste viden på området. Vi vil gerne imødekomme behov for sociale aktiviteter og bidrage til en struktureret og indholdsrig hverdag for demensramte. På den måde bidrager vi til og støtter pårørende i fx, at en demensramt ægtefælle kan blive i sit hjem og tidligere liv så længe, det er muligt og hensigtsmæssigt, siger Susanne Thaarup, afdelingsleder, Aktivitet og Træning, Frederikshavn Kommune.

Ingeborghus er fremtidssikret
Planlægningen af hverdagen på Ingeborghus lever op til den nationale handleplan for demens, som Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde offentliggjorde i september. Dagligdagen i Ingeborghus byder på et program, hvor kerneopgaven er at opfylde brugernes behov for daglige aktiviteter, med samvær og træning i fokus. Forskning har vist, at fysisk træning har en udsættende virkning på demens, og det har derfor været vigtigt, at det nye center kan indbyde brugerne til motion i dagtimerne:

- Et af forholdene i nytænkningen er at få borgerne til at bruge centeret, mens sygdommen stadig er i den lette fase. Erfaringer har vist, at på det tidspunkt er de motiverede og har lyst til at komme ud, i modsætning til når sygdommen forværres. Der kan træning også være en løftestang, fordi vi gerne vil bruge den både forebyggende samt skabe gode naturlige overgange til de øvrige aktiviteter i forbindelse med, at sygdommen udviklinger sig, forklarer Susanne Thaarup.

Der er Åbent Hus på Ingeborghus, Ingeborgvej 2 i Frederikshavn den 19. november fra kl. 10.00 – 14.30.
Dagen igennem vil medarbejderne præsentere huset og fortælle om centerets aktivitet. Der vil ligeledes være mulighed for at træffe de fysio- og ergoterapeuter, demenskoordinatorer og musikterapeut, som er tilknyttet Ingeborghus.

Pårørende har også behov
Ingeborghus har også tænkt på behovet hos de pårørende, der er udfordret af, at det kan være et stort arbejde at være partner eller ægtefælle til en dement. Ofte ender pårørende med selv at blive syge. Derfor har Ingeborghus tilknyttet mulighed for støtte og vejledning til pårørende, samt etablere sociale netværk i samarbejde med foreningerne og de frivillige på Ingeborghus. Tilbuddet på Ingeborghus vil ligeledes kunne tilrettelægges som fast eller fleksibel aflastning af den pårørende i dagtimerne efter individuelle behov. Frederikshavn Kommunen har desuden døgnaflastningspladser, som kan benyttes, fx i forbindelse med planlagt ferie og familiebesøg.

- Pårørende, der har en dement i hjemmet, har ofte ingen mulighed for at komme til frisør eller lave andre helt dagligdags ærinder. Det kan opleves meget stressende, at livet på den måde bliver sat på stand by og ofte medføre isolation og ensomhed. Når vi i indretningen af Ingeborghus i endnu højere grad har tænkt behov for aflastning ind i indsatsen, så er det netop for at imødekomme dette store behov hos de pårørende. På sigt håber vi at kunne hjælpe og støtte de pårørende i at løfte opgaven i hjemmet og samtidig bevarer egen sundhed og livskvalitet, siger Susanne Thaarup.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094