23948sdkhjf

Multiresistente bakterier trives på sygehusene

Antallet af prøver fra sygehusene med de multiresistente bakterier CPE er næsten fordoblet på et år.
Der er grund til bekymring over udviklingen i antallet af multiresistente bakterier på de danske sygehuse.

Det viser den seneste udgave af den såkaldte Danmap-rapport. Den fortæller, at antallet af prøver med de multiresistente CPE-bakterier i 2015 var næsten dobbelt så højt som året før.

Hele 63 gange blev CPE-bakterierne registreret sidste år i modsætning til 36 prøver i 2014 og 31 prøver i perioden fra 2008-2013.

Når denne type bakterier er særlig problematisk, er det, fordi den er modstandsdygtig over for en af de vigtigste typer antibiotika, carbapenemerne.

Det betyder, at inficerede patienter må behandles med andre typer antibiotika, som man har mindre erfaring med, og som har flere bivirkninger.

- Selv om der er tale om et begrænset antal patienter, er det en udvikling, der skal tages særdeles alvorligt, siger Ute Wolff Sönksen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Også når det gælder de såkaldte VRE-bakterier er der grund til at være bekymret.

De er årsag til blandt andet urinvejsinfektioner, blodforgiftning og hjerteklapinfektioner og blev fundet i 372 prøver sidste år mod 297 i 2014. Før 2013 var der mindre end 50 positive prøver årligt.

Både CPE og VRE er svære at få bugt med, fordi de kan leve i tarmsystemet i lang tid.

- Derudover kan VRE overleve i hospitalsmiljøet i lang tid, hvilket gør, at det bliver endnu mere vigtigt, at hospitaler følger infektionshygiejniske retningslinjer og derved forebygger udbrud blandt patienter på hospitaler, siger Brian Kristensen, der er fagchef på Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Danmap-rapporten udgives hvert år af DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut i fællesskab.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078