23948sdkhjf

Nye metoder til patientinddragelse

Et nyt forskningsprojekt vil bl.a. undersøge, hvordan elektroniske spørgeskemaer kan understøtte patientinddragelse og kliniske beslutninger gennem et helt patientforløb.
Et forskningsprojekt skal kortlægge nye metoder til patientinddragelse og klinisk beslutningsstøtte.

Det er Onkologisk Afdeling og AmbuFlex ved Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest, der er gået sammen om at undersøge, hvordan Patient Rapporterede Oplysninger (PRO) i spørgeskemaer kan bruges til at understøtte patientinddragelse og kliniske beslutninger gennem et helt og ofte komplekst patientforløb.

Det nye forskningsprojekt bygger videre på Onkologisk Afdelings erfaringer med at indsamle viden om patienternes helbred og trivsel via elektroniske PRO-spørgeskemaer. Et spørgeskema giver patienterne mulighed for løbende at rapportere oplysninger om deres egen helbredssituation hjemmefra. Desuden har afdelingen i samarbejde med AmbuFlex indført spørgeskemaer inden behandlingsstart, i forbindelse med ambulant kemoterapi og som del af opfølgningen på kræftbehandlingen.

Aktuelt bliver der udviklet spørgeskemaer og tilhørende arbejdsgange til indlagte patienter, så PRO også kan blive en integreret del af stuegangen.

Giver pote

PRO-spørgeskemaerne giver pote både for patienterne og for sundhedspersonalet og indeholder spændende fremtidsperspektiver, fortæller ledende overlæge Hanne Linnet, som står i spidsen for projektet på Onkologisk Afdeling.

- PRO-spørgeskemaerne sikrer, at patientens stemme er tydelig gennem hele forløbet – lige fra lægekonferencen og over konsultationen til samtalen med personalet under og efter behandlingen. Det gør PRO til et uundværligt værktøj, både når det gælder patientinddragelse og som et redskab til klinisk beslutningsstøtte. Man kunne forestille sig, at PRO på sigt kan følge patienten ikke kun gennem patientforløbet på hospitalet, men også på tværs af sektorer, fx ved besøget hos egen læge eller i hjemmeplejen, siger hun.

AmbuFlex er gået ind i samarbejdet med Onkologisk Afdeling på grund af et ønske om at udvikle det tilbud, de allerede har til en række patientgrupper, fortæller projektkoordinator Anke de Beijer, ph.d., MSc., hos AmbuFlex:

- AmbuFlex har ikke tidligere tilbudt PRO-løsninger gennem et helt patientforløb, så det i sig selv er en ny og spændende udfordring for os. Vi håber at få mere viden om, hvordan oplysningerne bruges bedst i hele forløbet for kræftpatienterne, som er en patientgruppe, der godt kan have et uforudsigeligt sygdomsforløb. Nogen bliver indlagt, mens andre ikke gør. De har også typisk kontakt til flere forskellige afdelinger. Brikkerne i deres forløb kan sammensættes på en række forskellige måder, fordi sygdommen kan udvikle sig forskelligt – og det skal vores tilbud til dem tage højde for, siger Anke de Beijer.

Forskningsprojektet "PRO as facilitator of quality of care in oncological departments" forløber fra efteråret 2016 til forår/sommer 2018 med udvikling, tests og evaluering af modeller, metoder og redskaber baseret på brugen af Patient Rapporterede Oplysninger (PRO).
Forskningsprojektet omfatter patienter med lungekræft og/eller brystkræft, der enten er i ambulant behandling med kemoterapi, indlagt på Onkologisk Afdeling til behandling eller i et forløb med opfølgning efter kræftbehandling.
Afhængig af de første erfaringer med projektet, vil afprøvninger af PRO efterhånden omfatte flere patientgrupper med andre former for kræft.
Forskningsprojektet har modtaget 1. mio. kr. i støtte fra Kræftens Bekæmpelse


AmbuFlex ved Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest, har arbejdet med PRO siden 2004.
AmbuFlex står for udvikling og drift af PRO-projekter, udvikling og kvalitetssikring af teknologien og forskning på Hospitalsenheden Vest, i resten af Region Midtjylland og andre regioner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094