23948sdkhjf

De har halveret tiden, ældre er indlagt

Region Midtjylland og kommunerne i regionen har i fem meget forskellige projekter sammen forbedret behandlingen af ældre medicinske patienter. Bl.a. er sårbare ældre med hoftenære brud indlagt 3,5 dage mod de tidligere 6,2 dage
Region Midtjyllands forskningscenter DEFACTUM har netop evalueret fem meget forskellige projekter med samme formål – at give ældre svækkede medicinske patienter bedre og mere tryg behandling uanset om behandlingen sker på hospital, hos egen læge eller hjemme med kommunal hjælp.

Fælles for indsatserne er, at tværsektoriel koordinering og kommunikation har øget den faglige kvalitet og givet bedre samlede behandlingsforløb for patienterne. I projekterne har hospitaler, praktiserende læger og sundhedsfaglige medarbejdere fra kommuner sammen koordineret, hvem der tager sig af hvilke dele af behandlingen af patienter, de er fælles om at hjælpe.

Randersklyngen har samarbejdet om behandling af sårbare ældre med hoftenære brud. Samarbejdet i klyngen har fået den gennemsnitlige tid, patientgruppen er indlagt, ned på 3,5 dage mod 6,2 dage før projektet om koordinerede behandlingsforløb gik i gang.

Det skyldes, at en større del af genoptræningen nu foregår i patientens hjem med støtte fra kommunens sundhedstilbud og rådgivning fra hospital og læge, viser evalueringen.

- For mange ældre patienter er det tryggere at være hjemme i vante rammer end på hospitalet og det giver god mulighed for at fokusere på de opgaver, patienten ønsker at kunne klare selv i hverdagen, siger Mads Jakobsen, borgmester i Struer Kommune og næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget.

Fem gange gode resultater
Vestklyngen har undersøgt effekten af nye organisationsformer for opfølgende hjemmebesøg efter hospitalsbehandling, Aarhusklyngen undersøgte effekten af et fælles shared careakutteam, Midtklyngen har haft fokus på at undgå genindlæggelser ved en tidlig sygeplejefaglig opfølgning i borgers hjem efter udskrivelse, mens opfølgning, udredning i ambulant regi og gode råd til hjemmeplejen har været i fokus i Horsensklyngen.

Alle fem projekter har givet så gode resultater, at forsøgene enten er blevet til nye faste behandlingstilbud, eller danner baggrund for nye samarbejdsprojekter. Projekterne er gennemført i 2012-2015.

Fokus på at løse digitale udfordringer
Projekterne har dog også afdækket udfordringer, der endnu ikke er løst.
Blandt andet er der it-mæssige udfordringer med at sikre, at alle ansatte i behandlingsforløbet har adgang til alle relevante oplysninger om borgerens sundhedstilstand – uanset om oplysningerne stammer fra hospital, læge, fysioterapeut, hjemmesygeplejerske eller andre behandlere.


De digitale udfordringer er et nationalt indsatsområde i det fremadrettede arbejde for ældre medicinske patienter og der er afsat 25 millioner kroner til at udarbejde løsninger.

- Det er glædeligt at viljen til at samarbejde på tværs af kommuner, hospitaler og praktiserende læger er stor og at vi nationalt får hjælp til at løse udfordringen med at sikre, at alle behandlere har adgang til relevante oplysninger om patienterne, siger Bente Nielsen der er formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104