23948sdkhjf

Aarhus bliver Europæisk Frivillighovedstad i 2018

I Aarhus er der i disse år stort fokus på frivillighed og medborgerskab, og alene i Sundhed og Omsorg er der næsten 3.000 frivillige, som gør en kæmpe forskel for dem selv og byens ældre borgere.
Aarhus er på konference i London kåret til Europæisk Frivillighovedstad 2018.

Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune fik i byrådet godkendelse til, at Aarhus Kommune skulle søge titlen, og rådmand Jette Skive er glad:

- Alene i Sundhed og Omsorg er der næsten 3.000 frivillige, som gør en kæmpe forskel for dem selv og byens ældre borgere. Vi kan vise resten af Europa, hvordan vi arbejder med frivillighed. Hvordan frivillige hjælper fru Jensen med gåture, er besøgsvenner eller frivillige i en cafe på et plejehjem. Vi ser igen og igen, hvordan frivillighed også er en hjælp til en selv i kraft af samvær og fællesskab, siger Jette Skive.

I udnævnelsen af Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad 2018, har dommerpanelet lagt særlig vægt på Aarhus robuste tilgang til, hvordan byen kobler frivilligpolitikker til politikker og strategier for arbejdsløshed og sundhed og social inklusion. Samtidig har kommunens indsats for deltagelse i medborgerskab fået godt fat i byen.

Aarhus Kommunes viceborgmester, Anne Nygaard, er i London for at modtage titlen:

- Vi er utroligt stolte af blive ny frivillighovedstad efter at byer som Barcelona og London har haft titlen. Det er et kæmpestort skulderklap til de frivillige i Aarhus. Hver dag er borgere frivilligt med til at skabe større fællesskab i byen. Som frivillighovedstad vil vi fejre de frivillige og øge indsatsen for mere medborgerskab i Aarhus. Titlen er med til at hæve barren for, hvad vi kan skabe sammen, siger Anne Nygaard.

Tidligere frivillighovedstadsbyer; Barcelona, Lissabon og London, har alle oplevet, at titlen har været med til at skabe øget opmærksomhed omkring frivilligt arbejde, sætte nye projekter i gang og øge det frivillige engagement i byerne. I Aarhus er arbejdet med at styrke frivilligheden og medborgerskabet allerede i fuld gang, fortæller leder af Frivilligcenter Aarhus, Louise Morell, der også er med i London.

- Vi har i disse år enormt fokus på frivillighed og medborgerskab i Aarhus Kommune. Det kommer hver dag til udtryk gennem aktive borgere, der spreder smil og glæde i byen. Det er noget, som vi gerne vil sætte yderligere fokus på, og det kan titlen i høj grad bidrage til, siger Louise Morell.

Ringkøbing-Skjern også nomineret

Ringkøbing–Skjern Kommune var med i opløbet om titlen.

- Ringkøbing-Skjern Kommune havde meget gerne selv båret titlen som Europæisk Frivillighedshovedstad 2018, men nu ønsker vi Aarhus tillykke og vil naturligvis gerne yde et frivilligt stykke arbejde, hvis de får brug for det, siger borgmester Iver Enevoldsen.

- Jeg glæder mig over, at vi overhovedet kom så langt, og fik det her udstillingsvindue for vores frivillige. Det fortjener de. Der ligger helt særlige forhold til grund for det frivillige arbejde i en landdistriktskommune som vores. Her er frivillighed så at sige en del af den lokale kulturarv, og en faktor vi regner med og understøtter i kommunen, siger borgmesteren.

Leder af Frivilligheds- og Ildsjæleakademiet i Ringkøbing-Skjern, Carsten Bille Petersen er enig.

- Vi har rigtigt meget at være stolte af. Vi både kan og vil noget særligt - og det ændrer sig jo ikke, selv om vi ikke får en titel, siger han.

- Først og fremmest er der rigtigt mange mennesker på vores egn, der hver dag praktiserer entreprenørskab - også på det frivillige område. Vores historie gør, at vi får tingene til at ske, fordi vi ved, at vi selv skal gøre dem. Det er et rigtigt godt grundlag for frivillighed, siger Carsten Bille Petersen.

Hele 57 procent af borgerne giver et nap med som frivillige.

Han fremhæver, at kommunen i sin vision har fokus på at forkæle ildsjælene.

- Det er i høj grad også frivillige, der er ildsjæle. Kommunen giver dem flere muligheder for at søge bevillinger til projekter og individuelle aktiviteter - blandt andet Ildsjælepuljen, LAG-midler og direkte kommunal støtte, siger Carsten Bille Petersen.

Kommunen værdsætter også helt konkret de frivilliges indsats via årlige priser som Frivilligprisen og Handicapprisen.

Kommunen har også fokus på vidensdeling mellem og kompetenceudvikling af de frivillige, hvad skabelsen af FrivilligVest viser. Her samles Frivilligheds- og Ildsjæleakademiet med Frivilligcenter Ringkøbing-Skjern fra årsskiftet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089