23948sdkhjf

Personalet løb hurtigere på landets sygehuse i 2015

Flere patienter blev behandlet for de samme penge på landets sygehuse fra 2014-2015, viser opgørelse.
Mens der er gang i debatten om travlhed på landets fødeafdelinger, så viser nye tal, at personalet på sygehusene igen satte farten op sidste år.

Fra 2014 til 2015 øgede sygehusene samlet produktiviteten med 1,8 procent.

Det fremgår af en opgørelse fra Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet.

Ifølge Bent Hansen, formand for Danske Regioner (S), viser tallene, at sygehusenes personale gør en meget stor indsats og leverer mere sundhed for pengene.

- Det betyder, at vi både kan nå de ekstra patienter, der kommer til hvert eneste år, fordi vi bliver ældre og har større behandlingsbehov. Samtidig kan vi blive ved med at have fokus på at nedsætte ventetiderne, siger han.

Siden 2003 har landets sygehuse i gennemsnit øget produktiviteten med 2,4 procent fra år til år. I 2013 og 2014 lå væksten på 3,1 og 3,2 procent.

- Vi har haft et mål om at hente to procent i produktivitet om året, men det kan vi ikke blive ved med. Vi skal nu i højere grad måle på kvalitet i stedet for mængder, siger Bent Hansen.

- For eksempel ved at se på om det nu også er bedre at behandle en diskusprolaps ved at skære i ryggen frem for at genoptræne, tilføjer han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er enig med Bent Hansen i, at der også skal være fokus på kvalitet.

- Men vi skal fortsat have fokus på sygehusenes aktivitet, for aktivitetsstyringen har været med til at forkorte ventelisterne til gavn for patienterne, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Krav om øget produktivitet på sygehusene viser sig i kortere ventelister. Men også i protester fra personalet, der skal løbe stærkere.

Klinikchefen på Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard, sagde for nylig sit job op, fordi han synes, at sparekravet går ud over både personale og patienter.

Siden er flere medarbejderforeninger på landets hospitaler ifølge Politiken gået sammen i en bøn til politikerne om at droppe krav om generelle effektiviseringer på to procent om året.

Det går ud over patienterne, at der skal løses flere opgaver for de samme penge, lyder det fra Lægeforeningen, Jordemoderforeningen og Dansk Sygeplejeråd.

Samtidig skriver Berlingske onsdag, at den gennemsnitlige ventetid til planlagte operationer for ikke-livstruende lidelser nu er nede på 48 dage. I begyndelsen af 00'erne var tallet 90 dage.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062