Grete Christensen: Visionær strategi for personlig medicin
Personlig medicin åbner for kvalitetsløft i behandling og pleje af patienter, men kræver et vågent øje med retssikkerhed og etik, siger Grete Christensen, Dansk Sygeplejeråd.
Der er i alt afsat 100 mio. kr. i 2017-2020 til formålet, som bl.a. skal finansiere driften af et Nationalt Genom Center.
- Sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle får en afgørende rolle i arbejdet med den nye genanalyseteknologi og med at inddrage patienter og deres pårørende i forhold til de nye behandlingsformer. Derfor havde vi også gerne set, at der i strategien, som en del af de 100 mio. kr. var afsat midler til uddannelse og kompetenceudvikling, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd til dsr.dk.
Hun ser personlig medicin 'som en verden af nye muligheder'.
- Personlig medicin åbner muligheder for bedre forebyggelse af sygdomme og for at sikre patienterne den rigtige medicin første gang og derigennem mindske risikoen for bivirkninger. Men udviklingen stiller store krav til den sundhedsprofessionelle kommunikation på tværs, siger hun.
En satsning på personlig medicin er forbundet med væsentlige etiske og retssikkerhedsmæssige problematikker, mener formanden.
- Det handler blandt andet om håndteringen af uventet viden om sygdom og helbred, som genanalyse teknologien giver indsigt i, og de udfordringer det giver anledning til i sundhedsvæsenet.
- Derfor er det også positivt, at der i regeringens strategi lægges op til en åben og demokratisk dialog, samt oprettelsen af et etisk udvalg, som er offentligt forankret, siger Grete Christensen.