Ny uddannelse for pårørende
Københavns Kommune opretter nu et specifikt tilbud til pårørende til blandt andet demensramte.
- Det kan være enormt hårdt at have en forælder eller ægtefælle, som for eksempel udvikler demens og måske ændrer personlighed på grund af sygdommen. Her er det vigtigt, at vi som kommune ikke kun har blik for den syges behov, men også står klar med den nødvendige hjælp og støtte til den syges pårørende, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen.
Det er en fast del i Københavns ældrepolitik, at kommunen skal have målrettede tilbud til byens pårørende. Ifølge Ninna Thomsen er der brug for, at man ikke enøjet fokuserer på borgernes fysiske sundhed, men også har blik for den psykiske sundhed i kommunernes forebyggende indsatser.
- Din psykiske sundhed er mindst lige så afgørende for, at du kan leve et godt liv, som dit fysiske helbred. Den nye pårørendeuddannelse skal være med til at sikre den nødvendige forebyggelse, så pårørende til langvarigt syge ikke udvikler stress eller depression, siger Ninna Thomsen.
Københavns nye pårørendeuddannelse ”LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” er udviklet i samarbejde med Komitéen for Sundhedsoplysning. Et af principperne for uddannelsen er, at det er frivillige pårørende, som underviser andre pårørende efter et struktureret undervisningsmateriale.
Pårørendeuddannelsen bliver i første omgang testet i et pilotforsøg frem til sommeren 2017, hvorefter det gøres til et bydækkende tilbud i København. Efter pilotprojektet i København vil Komitéen for Sundhedsoplysning tilbyde pårørendeuddannelsen til kommuner i resten af landet.
Københavns Kommune har i alt afsat 1,35 mio. kr. frem til og med år 2019 til den nye pårørendeuddannelse. For de midler forventer man at kunne hjælpe 375 pårørende.