23948sdkhjf

Hjertepatienter bliver fulgt helt til dørs i Aalborg

Gode erfaringer med at følge hjertepatienter helt tæt fra behandling til genoptræning har fået Aalborg Universitetshospital og Aalborg Kommune til at gøre et samarbejde om rehabilitering af hjertepatienter permanent.
Et tæt samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og Aalborg Kommune om rehabilitering af hjertepatienter gøres nu permanent.

Projektet ”Hjerter på tværs” har kørt som et forsøg gennem de seneste 2 år. ”Hjerter på tværs” følger op på patienter med forkalkning af kranspulsåren. Det går ud på aktivt at følge patienterne fra udskrivningen fra hospitalet til det tilbud, Aalborg Kommune har i Aalborg Sundhedscenter i Nordkraft.

- ”Hjerter på tværs” er etableret, fordi vi oplevede et stort frafald, når vore patienter var færdigbehandlede her og fik tilbud om at deltage i Aalborg Kommunes rehabilitering i sundhedscentret. Det var særligt en bestemt gruppe, dem, der måske ikke var så ressourcestærke, vi mistede, og det ville vi gerne lave om på. For det er meget vigtigt, både for den enkelte og samfundet, at alle hjertepatienter kommer i gang med at leve et så godt liv som muligt igen, siger professor Mogens Lytken Larsen, Aalborg Universitetshospital. Han er leder af hospitalets center for bekæmpelse af ulighed i sundhed (DACUS), og har det lægelige ansvar for rehabiliteringsforløbet.

Erfaringerne med at følge hjertepatienter helt tæt fra behandling til genoptræning er gode. Hjerter på tværs begyndte som et projekt i 2014, og de foreløbige resultater er, at tre ud af fire patienter nu møder op og gennemfører forløbet, mod kun hver 3. inden projektet gik i gang. Der er også lavet en tilfredshedsundersøgelse, der viser, at patienterne er meget glade for at deltage i hjerterehabiliteringen.

Nu bliver "Hjerter på tværs" gjort permanent.

Fokus på overgangen

”Hjerter på tværs”-samarbejdet går ud på, at patienten bliver overleveret af en kendt fysioterapeut eller sygeplejerske fra hospitalet. Konkret ved, at deltagere og sygeplejerske/fysioterapeut mødes i forhallen på Nordkraft og følges op til 9. sal, hvor sundhedscenteret ligger. Alle patienter følges op, så vejen er kendt fremover.

På sundhedscenteret tager sygeplejersken herfra imod holddeltagerne, introducerer til huset og viser omklædningsrummet, og deltagerne følges herefter til træningssalen, hvor de sluses ind på det hold, de skal være en del af. Sygeplejerske eller fysioterapeuten fra Aalborg UH overleverer relevante informationer om patienten og trækker sig tilbage.

- Vi har stort fokus på overgangen, fordi tidligere borgere angiver, at de ikke overkommer eller mister motivationen, når de skal fortsætte et nyt sted med ventetid, nye deltagere og nyt personale. Vi ved også, at nogle deltagere tidligere har sagt nej tak pga. den fysiske beliggenhed af centeret. Ved at sikre information og mødet med et kendt ansigt i forhallen skabes der tryghed for dem, som har et særligt behov for det. Den etablerede overgang sikrer, at behandlingsplan og kendte problemstillinger videreformidles, således at faglighed og kvalitet i rehabiliteringsforløbet er i fokus. Den etablerede kommunikationsform mellem kommunen og hospitalet giver anledning til, at deltagerne føler tryghed og sikkerhed for de udfordringer/ikke færdigbehandlede problemer, de måtte have. De undgår at skulle begynde forfra med at fortælle om deres udfordringer. Alt i alt giver det et bedre sammenhængende forløb for borgeren, siger Vibeke Kræmmergaard, leder af Aalborg Sundhedscenter.

I morgen fredag den 20. januar er der kick-off på det permanente samarbejde. Det foregår på Aalborg Sundhedscenter, Nordkraft.

Hjerter på tværs

Tilbud til hjertepatienterne fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Kommune.
Et 12-ugers forløb rehabiliteringsforløb. Det indeholder flg. på hospitalet: Sygdomslære (Hvad fejler mit hjerte?), gennemgang af medicinsk behandling (Hvilken behandling har jeg fået/får jeg?), forebyggelse af hjertesygdom og indblik i psykiske reaktioner.
På Sundhedscenter Aalborg har undervisningen fokus på: Livet med hjerte/kar sygdom, herunder de psykologiske aspekter, livsstilsændringer, forandringsprocesser, ændring af vaner og fastholdelse, fremtiden og dagligdagen med hjerte/karsygdom, herunder tilbagevenden på arbejde, familielivet, rejser, videre træning, handlekompetencer etc.
Ved denne opdeling af undervisning får patienten/borgeren specialiseret viden med fokus på grunden til at ændre livsstil (hvorfor) på sygehuset, mens der på Aalborg Sundhedscenter støttes op om implementering af den nye viden (hvordan), så patienten/borgeren kan leve et tilfredsstillende liv med sin hjertesygdom.
Hvis patienten/borgeren ikke møder op på Aalborg Sundhedscenter, vil personalet herfra ringe borgeren op for at sikre fastholdelsen. Dette sker også ved to ganges fravær.
Aalborg Universitetshospital har behandlingsansvaret under hele rehabiliteringsforløbet, og sundhedsfagligt personale fra kommunen kan kontakte sygehuset dagligt og ved behov.
Patienten er informeret om at kontakte egen læge ved akut sygdom eller problemer, der ikke er relateret til rehabiliteringsforløbet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08